Комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС) прийняла рішення про функціонування укриттів у Львові у відкритому режимі на постійній основі. Відтак від сьогодні, 6 липня, з 18:00 усі суб’єкти, у підпорядкуванні яких є приміщення украттів (ОСББ, ЖБК, управляючі компанії, заклади культури, освіти та медицини, інші інституції), мають забезпечити їх відкритість у цілодобовому режимі.

«Люди повинні дбати про своє життя, і осбб, управляючі компанії та інші суб’єкти мають забезпечити, щоб укриття були відкритими в цілодобовому режимі. Бо як показує практика, тактика, коли лунає тривога, а тоді відповідальні за укриття йдуть їх відкривати, не працює достатньо якісно. Тому пропонуємо, щоб укриття були відкриті в цілодобовому режимі і були постійно доступні», - пояснила під час засідання комісії Ірина Маруняк, заступниця міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства.

Водночас комісія розглянула питання щодо 10 укриттів у місті, щодо яких надійшли скарги на Гарячу лінію ЛОВА, що вони були зачинені.

«На Гарячу лінію області надійшло 10 звернень щодо укриттів, які були зачинені. Серед цих скарг, зокрема, є питання закритого укриття у поліклініці на вул. Морозній, 31а, що є обласного підпорядкування, а не міського. Також є скарга щодо дитячого садочка на вул. Ярославенка, що там укриття було зачинене. Але в цьому садочку немає укриття. Також є звернення щодо укриття на вул. Сяйво, 17-18, однак скарга надійшла об 11:18 год, тоді як тривога у Львівській області була близько 02:00 ночі. Ще одне є звернення по вул. Кульчицької, 2, яке надійшло о 03:25 ночі, коли не було тривоги.

Тому кожне із цих звернень слід розглядати окремо, тож є пропозиція скерувати листи у відповідні інституції, які відповідають за ці об’єкти укриття, щоб було проведено розслідування, і до 10 липня з’ясували всі факти та надали пояснення щодо кожної окремої ситуації», - доповіла Ірина Маруняк.

Всього на території Львівської громади є 6044 укриттів. За цю ніч надійшло 10 повідомлень про закритті укриття. Це 0.16% від усіх укриттів у місті.