У Львові відреставрували дубову браму у кам’яниці на вул. Генерала Чупринки, 7, що неподалік від НУ «Львівська політехніка». Роботи, які виконували у межах міської Програми співфінансування відновлення цінних елементів в історичних будинках, тривали близько 3 місяців. Це вже 11-та брама, яку цьогоріч відновили у місті.

«У цієї брами дуже гарне декоративне оздоблення. На жаль, багато елементів було втрачено, засклення потребувало заміни, а саме дерев’яне полотно було дуже пошкоджене. Брама потребувала великої кількості вставок. Все це довелося відновлювати», – розповів майстер-реставратор Богдан Герус.

Фахівці виготовили нову притульну планку, відреставрували  ґратки, а на місце втраченої автентичної ручки встановили нову.

Загальна вартість реставраційних робіт склала близько 78 тис. грн. З цієї суми місто оплатило 54 600 грн, а решту – мешканці», - розповів директор ЛКП «Бюро спадщини» Павло Богайчик.

До слова, у 2022 р. в історичній частині міста, у співпраці з мешканцями, відреставрували 29 брам. Відповідно до Програми співфінансування відновлення цінних елементів в історичних будинках, при реставрації брам 70% вартості робіт фінансується з міського бюджету, а 30% – сплачують мешканці.