«Дитина. Мрія. Родина» – форум під такою назвою сьогодні, 1 грудня, зібрав у Львові усіх, кому небайдужа доля дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Це представники влади, громадського сектора, благодійних фондів, спеціалісти служб у справах дітей та фахівці із соціальної роботи, батьки-усиновлювачі й опікуни, а також ті, хто лише має намір прихистити дитину.

«Завдання кожного з нас – створити для дітей щасливе дитинство. Це непросто, але якщо ми подвоїмо-потроїмо власні зусилля, це допоможе дітям, особливо тим, які потребують опіки, менше відчувати загрози війни. Дякую захисникам  і захисницям, завдяки яким ми сьогодні маємо можливість виховувати дітей, навчати їх рідною мовою та будувати європейське майбутнє», –  зазначив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Очільник області поінформував, що від початку повномасштабного вторгнення Львівщина стала домом для більш як тисячі дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.  

«Також, перед нами стоїть завдання залишити поняття інституцій у минулому. Дитина має виховуватись у сім’ї. Тільки за цей рік на Львівщині всиновили 55 дітей, 57 знайшли свою сім’ю у ДБСТ і понад 170 – опікунів. Зрозуміло, що ці результати не є достатніми для завершення реформи деінституалізації, проте кожен крок наближає нас до цього.  Ми зі своєї сторони будемо робити все від нас залежне, щоб діти виховувались в сім’ях та отримували необхідні умови для розвитку. Об’єднаймо в цьому зусилля», – закликав Максим Козицький.

Відтак, в межах Форуму говорили про:

  • усі форми сімейного виховання, підтримку та піклування про тих дітей, які є сиротами, та чиї батьки позбавлені батьківського піклування;
  • про труднощі, які виникають у батьків-вихователів дитячих будинків сімейного типу, прийомних батьків, тих, хто вже всиновив дитину;
  • про роботу «Служби у справах дітей» та її взаємодію з родинами, про ту підтримку та допомогу, яку надає служба;
  • про тих, хто лише планує взяти у свою родину дитину, яка потребує батьківської опіки та любові;
  • про співпрацю із благодійними фондами та громадськими організаціями.

Організатори заходу: управління «Служба у справах дітей» Львівської міської ради за підтримки Дитячого Фонду Організації Об’єднаних Націй «ЮНІСЕФ».

Довідково:

Дитячий Фонд Організації Об’єднаних Націй «ЮНІСЕФ» є світовим лідером із захисту прав та інтересів дітей, який працює у понад 190 країнах і територіях світу заради захисту й підтримки дітей з моменту їх народження і до початку дорослого життя.

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) відкрив своє Представництво у Києві у 1997 році. За цей час Фонд надав Уряду України допомогу, яка дозволила розробити і реалізувати низку програм у галузі охорони здоров’я, води і санітарії, освіти та захисту прав дітей.

Ключові напрями роботи Фонду:

- надає життєво необхідну допомогу дітям і сім'ям, які постраждали через війну в Україні

- працює над реалізацією ключових зобов’язань із задоволення гуманітарних потреб дітей, зокрема доступу до освіти, психосоціальної допомоги, води і санітарії, навчання з питань мінної небезпеки, охорони здоров’я матері та дитини, а також послуг для людей, що  живуть із ВІЛ/СНІДом

- у відповідь на виклики війни ЮНІСЕФ розпочав в Україні масштабну програму гуманітарної підтримки «Спільно», яка забезпечує дітей та їхні родини соціальними послугами та захистом