Які є види риболовних котушок?

Сучасні риболовні котушки не тільки зберігають волосінь, але й допомагають закидувати снасті та беруть участь у проводці приманок. При цьому з ними набагато простіше виважувати великі трофеї. У цьому тексті ми розберемось, які є види котушок і як вибрати відповідний варіант для спінінга.

Особливості котушок

Риболовна котушка складається з декількох деталей. При прокручуванні руків'я ролик вкладача волосіні допомагає рівно намотати волосінь або шнур на шпулю, яка фіксується на корпусі. Крім цього є ще фрикційне гальмо, що пом’якшує ривки риби. Взагалі вся конструкція кріпиться до бланка за допомогою кронштейна.

Види риболовних котушок

  • Інерційна. Це барабан, який обертається на осі. Також можуть додавати систему підгальмовування, тріскачку та стопор зворотного ходу. Через особливості конструкції інерційні рішення використовуються тільки в деяких видах лову.
  • Безінерційна. Найпопулярніша серед українців. Її величезний плюс: вірогідність заплутування волосіні або шнуру мінімальний. При цьому вони легко сходять зі шпулі, що дозволяє закидувати як легкі, так і важкі оснащення. Безінерційний варіант використовується для великої кількості різних видів лову.
  • Мультиплікаторна. Високе тягове зусилля та надійність дозволяють ловити велику рибу на великій глибині за допомогою тяжких приманок. Є один недолік: через інерцію шпулі під час закиду волосінь може заплутуватися, що сильно ускладнює риболовлю.

Як вибрати котушку для спінінга?

Як вибрати котушку для спінінга?

Основні моменти, на які потрібно звернути увагу, коли вибираєш такі товари для риболовлі, як котушки:

Умови рибалки та розмір риби. Від цього буде залежати розмір приманки та, відповідно, розмір котушки. Чим більше буде риба, чим більше глибина, чим сильніше течія — тим більше повинна бути котушка.

Ціна. Дуже дешевий варіант може викликати багато проблем і взагалі відбити бажання рибалити. А дуже дорогий за малого досвіду може просто зламатися.

Передавальне число. Визначає тягове зусилля механізму та швидкість підмотування снасті. Чим менше передавальне число, тим потужніше котушка, але повільніше намотується волосінь. Тягові варіанти не підійдуть для лову на течії, тому що волосінь повинна швидко підмотуватись.

Підшипник. Їх кількість впливає на плавність ходу та надійність механізму. Підшипників повинно бути не менше 4.

Шпуля. Повинна бути з алюмінію, якщо намотується шнур. Або з пластику, якщо — мононитка або флюорокарбон. Комплектації з двома різними шпулями дуже зручні, тому що дають більшу свободу дій.

Кліпса. Бажано, щоб кліпса була металева або підпружинена. Так вона довше прослужить.

Магазин риболовних снастей Фаворит

Українські розробники зрозуміли, що їм не наздогнати кращих виробників риболовних котушок, тому українці вирішили розробити оптимальну конструкцію. Вона підійде для більшості цілей рибалок.

Спеціалісти Фаворит створили різноманітні моделі котушок під будь-який бюджет і завдання. Також товари адаптовані під український ринок, тому що розробляються українськими риболовами-професіоналами. При цьому служба підтримки працює щодня, а на всі товари розповсюджується гарантія.