Використання трав та спецій було надзвичайно важливим протягом усієї історії. Вони були відомі своїми лікувальними властивостями задовго до використання в кулінарії.

Сучасна наука показала, що переважна більшість таких трав дійсно несуть значну користь для здоров'я. Так, сьогодні ми можемо лише за допомогою зелені, мікрозелені та спецій урізноманітнити своє здорове харчування, збагативши організм корисними нутрієнтами.

Ще один тренд, що набирає популярність, - це вирощувати в домашніх умовах міні городи, в основному пряних трав або мікрогрина (невеликої зелені різних культур до 15 см. у висоту). У продажі деяких магазинів є навіть готові набори для таких врожаїв.

Ось 5 найкорисніших для здоров'я трав та спецій у світі, підтверджені дослідженнями.

1. Кориця знижує рівень цукру в крові та має потужний антидіабетичний ефект.

Кориця - популярна спеція, яку можна знайти у всіх рецептах та випічці. Вона містить з'єднання під назвою коричний альдегід, яке відповідає за лікувальні властивості кориці.

Кориця має потужну антиоксидантну активність, допомагає боротися із запаленням і знижує рівень холестерину та тригліцеридів у крові. Кориця може знизити рівень цукру в крові за рахунок декількох механізмів, у тому числі за рахунок уповільнення розщеплення вуглеводів у травному тракті та покращення чутливості до інсуліну. Ефективна доза зазвичай становить 0,5-2 чайні ложки кориці на день або 1-6 г.

2. Шавлія може покращити роботу мозку та пам'яті

У середні віки шавлія мала сильну репутацію завдяки своїм цілющим властивостям і навіть використовувалася для запобігання чумі. Поточні дослідження показують, що шавлія може покращити функцію мозку та пам'яті, особливо у людей із хворобою Альцгеймера. Інші дослідження також показали, що шавлія може покращити функцію пам'яті у здорових людей як молодих, так і літніх.

3. М'ята перцева знімає біль при СРК та може зменшити нудоту

М'ята перцева має давню історію використання у народній медицині та ароматерапії. Як і у випадку з багатьма травами, саме масляний компонент містить речовини, які відповідають за вплив на здоров'я. Багато досліджень показали, що олія м'яти перцевої може покращити знеболювання при синдромі роздратованого кишківника або СРК.

М'ята розслаблює гладкі м'язи товстої кишки, знімаючи біль, що виникає при дефекації. Це також допомагає зменшити здуття живота, яке є поширеним травним симптомом. Є також деякі дослідження, які демонструють, що м'ята перцева в ароматерапії допомагає боротися з нудотою.

4. Куркума містить куркумін, речовину з потужною протизапальною дією

Куркума - це спеція, яка надає каррі жовтого кольору. Вона містить кілька сполук, що мають лікувальні властивості, найважливішим з яких є куркумін. Куркумін - надзвичайно потужний антиоксидант, що допомагає боротися з окисним пошкодженням і підвищує власні антиоксидантні ферменти організму. Це важливо, тому що окисне ушкодження вважається одним з ключових механізмів старіння та багатьох захворювань.

Куркумін також має сильну протизапальну дію, настільки, що він відповідає ефективності деяких протизапальних препаратів. Дослідження показують, що він може покращити функцію мозку, боротися з хворобою Альцгеймера, знизити ризик серцевих захворювань та раку, а також полегшити артрит, і це лише деякі з його можливостей.

5. Святий базилік допомагає боротися з інфекціями та підвищує імунітет

Не плутати зі звичайним базиліком або тайським базиліком, священний базилік вважається в Індії священною травою. Дослідження показують, що базилік священний може пригнічувати зростання низки бактерій, дріжджів та цвілі. Одне невелике дослідження також показало, що може посилити функцію імунної системи з допомогою збільшення певних імунних клітин у крові. Священний базилік також пов'язаний зі зниженням рівня цукру в крові до та після їжі, а також лікує тривогу та пов'язану з тривогою депресію.

Можливi противопоказання, проконсультуйтесь зi спецiалiстом