менингит, заболеваемость, статистикаУ минулому році на Львівщині на менінгіт захворіло 40 людей проти 1 – у 2017-му. Про це повідомляє Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України.

У центрі зазначають, що у області за 2018 рік відбувся стрімкий ріст  захворюваності на вірусний менінгіт. Зареєстровано 40 випадків проти 1 за 2017 рік (ріст на 39 випадків). Захворюваність реєструвалась поодинокими випадками на 8 адміністративних територіях області, з найбільшою кількістю захворілих у Жовківському - 5, Миколаївському - 4  районах та у місті Львові - 25 випадків. Серед дитячого населення зареєстровано 39 випадків, за аналогічний період минулого року не зареєстровано.  Групою ризику є вік 5-9 років (зареєстровано – 18) та 10-14 років (14 випадків).

Довідка SQ. Вірусні менінгіти це гострі інфекційні хвороби, які викликаються різноманітними ентеровірусами, що проникають в мозкові оболонки людини. Залежно від властивостей вірусу менінгіт проявляється різноманітними клінічними проявами і характеризується ураженням дихальних шляхів, шлунково-кишкового тракту, центральної нервової системи, м’язів, суглобів, міокарду, висипаннями на шкірі. При респіраторній формі хвороба проявляється катаральними симптомами: загальна слабкість, можливі серозні виділення з носа, кашель, підвищення температури тіла, почервоніння слизових оболонок очей. При шлунково-кишкових розладах крім проявів інтоксикації організму (температура, слабкість, головний біль) відмічаються болі у животі, блювота, пронос. Захворюваність характеризується значною поширеністю, у першу чергу серед дітей і осіб молодого віку.


В прошлом году на Львовщине менингитом заболело 40 человек против одного заболевшого в 2017-м. Об этом сообщает Львовский областной лабораторный центр МОЗ Украины.

В центре отмечают, что в области за 2018 год произошел стремительный рост заболеваемости вирусным менингитом. Зарегистрировано 40 случаев против 1 в 2017 (рост на 39 случаев). Заболеваемость регистрировалась единичными случаями на 8 административных территориях области, с наибольшим количеством заболевших в Жолковском - 5, Николаевском - 4 районах и в городе Львове - 25 случаев. Среди детского населения зарегистрировано 39 случаев, за аналогичный период в прошлом году не зарегистрировано. Группа риска - возраст 5-9 лет (зарегистрировано - 18) и 10-14 лет (14 случаев).

Справка SQ. Вирусные менингиты - это острые инфекционные болезни, вызываемые различными энтеровирусами, проникающих в мозговые оболочки человека. В зависимости от свойств вируса менингит проявляется разнообразными клиническими проявлениями и характеризуется поражением дыхательных путей, желудочно-кишечного тракта, центральной нервной системы, мышц, суставов, миокарда, высыпаниями на коже. При респираторной форме болезнь проявляется катаральными симптомами: общая слабость, возможны серозные выделения из носа, кашель, повышение температуры тела, покраснение слизистых оболочек глаз. При желудочно-кишечных расстройствах кроме проявлений интоксикации организма (температура, слабость, головная боль) отмечаются боли в животе, рвота, понос. Заболеваемость характеризуется значительной распространенностью, в первую очередь среди детей и лиц молодого возраста.