военнослужащий, селезенка, часть, расследованиеПоліція розслідує на Львівщині побиття військовослужбовця з Хмельниччини. Про це розповіла "Громадському радіо" речник Головного управління поліції у Львівській області Світлана Добровольська, інформує агенція УНІАН

За її словами, 18 липня медики повідомили в Яворівський відділ поліції про те, що до них побитим доставили 28-річного жителя Хмельницької області, який проходить військову службу за контрактом на Львівщині. У нього діагностували тупу травму живота та розрив селезінки.

"За цим фактом відкрито кримінальне провадження за частиною 4 статті 426 Кримінального кодексу (перевищення військовою службовою особою влади, яка передбачає позбавлення волі терміном до семи років. Наразі встановлюються усі обставини події. Опитаний потерпілий і опитуються очевидці цієї події",  – доповнила Світлана Добровольська.

За інформацією видання Zaxid.net, солдата побив старшина. 

Військовослужбовець 45-ї окремої артилерійської бригади Микола Закордонець розповів: "Солдат В’ячеслав Явний поклав голову на парту під час заняття. Це спровокувало напад старшини, який у цей момент увійшов до приміщення". Старшина наблизився до 27-річного солдата і завдав йому ударів у живіт. Внаслідок побиття В’ячеслава Явного госпіталізували. У районній лікарні м. Новояворівськ постраждалому видалили ушкоджену селезінку».

Факт побиття і видалення бійцю селезінки підтвердили "Громадському радіо" й у військовій прокуратурі Західного регіону. У військовій частині ситуацію не коментують. Постраждалий військовослужбовець В’ячеслав Явний родом з Городка в Хмельницькій області. Військова частина А2943, у якій він служив, розташована в Яворові на Львівщині. 

Окрім того, як розповів НТН  постраждалий, 5 травня він повернувся із відпуски із запізненням на 3 дні. Старшина із начальником штабу зустріли його на вокзалі, посадили в авто і відвезли в Янів, де біля дачних ділянок змусили, тримаючи пістолет біля голови, копати собі яму - спершу руками, потім дали лопату.

"Також хлопець розказав нам, що неодноразово доводилося давати хабарі, за відпустку або якісь дрібні порушення. Разом десь, каже 7 тисяч надавав", - написала журналіст НТН Віка Балицька. 

Кілька контрактників наважилися відкрито заявити про зловживання, які відбувалися частині. Слідство проводить Яворівський відділ поліції, бо повноваження розслідувати такого роду справи від військової прокуратури перейшли до поліції.


Полиция на Львовщине расследует избиение военнослужащего из Хмельницкого. Об этом рассказала "Общественному радио" пресс-секретарь Главного управления полиции во Львовской области Светлана Добровольская, передает агентство УНИАН

По ее словам, 18 июля медики сообщили в Яворовский отдел полиции о том, что к ним избитым доставили 28-летнего жителя Хмельницкой области, который проходит военную службу по контракту на Львовщине. У него диагностировали тупую травму живота и разрыв селезенки.

"По данному факту открыто уголовное производство по части 4 статьи 426 Уголовного кодекса (превышение военным служебным лицом власти, которая предусматривает лишение свободы на срок до семи лет. Сейчас устанавливаются все обстоятельства произошедшего. Опрошенный потерпевший и опрашиваются очевидцы этого события", - дополнила Светлана Добровольская.

По информации издания Zaxid.net, солдата избил старшина. 

Военнослужащий 45-й отдельной артиллерийской бригады Николай Закордонець рассказал: "Солдат Вячеслав Явный положил голову на парту во время занятия. Это спровоцировало нападение старшины, который в этот момент вошел в помещение". Старшина подошел к 27-летнему солдату и нанес ему удары в живот. В результате избиения Вячеслава Явного госпитализировали. В районной больнице г. Новояворовск пострадавшему удалили поврежденную селезенку".

Факт избиения и удаления бойцу селезенки подтвердили "Общественному радио" и в военной прокуратуре Западного региона. В военной части ситуацию не комментируют. Пострадавший военнослужащий Вячеслав Явный родом из Городка в Хмельницкой области. Воинская часть А2943, в которой он служил, расположена в Яворове на Львовщине. 

Кроме того, как рассказал НТН пострадавший, 5 мая он вернулся с отпуска с опозданием на 3 дня. Старшина с начальником штаба встретили его на вокзале, посадили в машину и увезли в Янов, где у дачных участков заставили, держа пистолет у головы, копать себе яму - сначала руками, потом дали лопату.

"Также парень рассказал нам, что неоднократно приходилось давать взятки, за отпуск или какие-то мелкие нарушения. Вместе где-то, говорит 7000 предоставлял", - написала журналист НТН Вика Белецкая. 

Несколько контрактников решились открыто заявить о злоупотреблениях, которые происходили в части. Следствие проводит Яворовский отдел полиции, потому что полномочия расследовать такого рода дела от военной прокуратуры перешли в полицию.