слизни, нашествиеЗахідна Україна страждає від нашестя іспанських слимаків рудого кольору. Вони масово нищать насадження у парках та на городах. Про це повідомляє "Галінфо". 

Переважно слизняки їдять овочі, ягоди та декоративні трав’янисті рослини. Соцмережі рясніють фото із цими слизькими створіннями. Львів’яни також публікують світлини, де на їхньому шляху трапилися ці шкідники. А ще активно шукають способи їх знищення.

Передовсім такі фото публікують у соцмережі Facebook під хештегом #ЗупиниРудого. Львів’яни вказують конкретні місця, де побачили таких слизняків. Наприклад – у Стрийському та Замарстинівському парках, на Цитаделі, на квіткових клумбах біля лікарень та поблизу церков.

"У Львові іспанських слимаків зараз дуже багато. Перші такі колонії ми спостерігали, починаючи з 2010-го. Тоді ми їх знайшли у центральній частині міста, у Парку культури та ще у декількох місцях. На інших територіях фактично не було. Але вже буквально за кілька років вони з’являлися вже всюди: у всіх парках, скверах, на околицях великих лісопарків теж знаходять. Це просто блискавичне розселення. Зараз Західна Україна майже повністю уражена тим видом", – каже старший науковий співробітник Державного природознавчого музею НАН України Ніна Гураль-Сверлова.

Довідка SQ. Звідки саме походить іспанський слизняк - до кінця ще не з'ясували навіть науковці. Найімовірніше – з південно-західної частини Франції. У другій половині ХХ століття він почав швидко заселяти різні європейські країни. У 1993 році цих шкідників вперше зареєстрували на території Польщі, недалеко від кордону зі Львівською областю. На Львівщину, можливо, слизняка завезли із овочами чи фруктами або зі саджанцями декоративних рослин.


Западная Украина страдает от нашествия испанских слизняков рыжего цвета. Они массово уничтожают насаждения в парках и на огородах. Об этом сообщает "Галинфо". 

Преимущественно слизняки едят овощи, ягоды и декоративные травянистые растения. Соцсети пестрят фото с этими скользкими созданиями. Львовяне также публикуют фотографии, где на их пути встретились эти вредители. А еще активно ищут способы их уничтожения.

Прежде всего такие фото публикуют в соцсети Facebook под хэштегом # ЗупиниРудого. Львовяне указывают конкретные места, где увидели таких слизняков. Например - в Стрыйском и Замарстиновской парках, на Цитадели, на цветочных клумбах у больниц и вблизи церквей.

"Во Львове испанских слизней сейчас очень много. Первые такие колонии мы наблюдали, начиная с 2010-го. Тогда мы их нашли в центральной части города, в Парке культуры и еще в нескольких местах. На других территориях фактически не было. Но уже буквально через несколько лет они появились уже везде: во всех парках, скверах, на окраинах больших лесопарков тоже находят. Это просто молниеносное расселения. Сейчас Западная Украина почти полностью поражена этим видом", - говорит старший научный сотрудник Государственного природоведческого музея НАН Украины Нина Гураль-Сверлова.

Справка SQ. Откуда именно происходит испанский слизняк - до конца еще не выяснили даже ученые. Скорее всего - с юго-западной части Франции. Во второй половине ХХ века он начал быстро заселять различные европейские страны. В 1993 году этих вредителей впервые зарегистрировали на территории Польши, недалеко от границы с Львовской областью. На Львовщину, возможно, слизняка завезли с овощами или фруктами или с саженцами декоративных растений.