боррелиоз, Лайма, клещи, паркиЕнтомологи обласного та Львівського міського відділів ДУ "Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України" зібрали у паркових зонах м. Львова та дослідили в лабораторії 200 екземплярів кліщів, з яких у 16 (8 %) виявлено борелії. Про це повідомляється на офіційному сайті ЛОЛЦ.

У травні 2018 року у Львівській області за даними лікувально-профілактичних закладів за медичною допомогою з приводу укусів кліщів звернулись 341 особа, в т.ч. у м.Львові – 202, інші 139 – в районах області. 

У 2017 році було зареєстровано 310 випадків хвороби Лайма, що удвічі більше, ніж у попередньому (150 випадків). Всього за 5 місяців 2018 року було 39 випадків хвороби Лайма.

З початку року в лабораторії ОНІ досліджені на лаймбореліози 243 екземплярів кліщів, знятих з людей, кожний 4-й кліщ був інфікований збудником даної хвороби. Окрім цього, ентомологами обласного та Львівського міського відділів зібрано у паркових зонах м. Львова та досліджено в лабораторії ОНІ 200 екземплярів кліщів, з яких у 16 (8 %) виявлено борелії (парки Високий замок, Снопківський, Сихівський).

ДУ "Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України" повідомляє: діагностику хвороби Лайма у людей (дослідження сироватки крові) та дослідження живих кліщів, знятих з людей чи тварин, на зараженість збудником хвороби Лайма можна провести в лабораторії особливо небезпечних інфекцій на договірній основі за адресою: м. Львів, вул. Круп`ярська, 27. Рекомендовано дослідження крові на хворобу Лайма проводити з 10 дня після присмоктування кліща, а самого кліща доставляти негайно після видалення його з тіла. Вартість дослідження крові становить 94 грн. 54 коп., дослідження кліщів – 72 грн. 43 коп. Контактний телефон для консультації щодо досліджень на Лаймбореліоз 276-85-92.

Довідка SQ. Характерним проявом хвороби Лайма є поява на місці укусу кліщової мігруючої еритеми – плями на шкірі насичено рожевого кольору, що має чітко виражені інтенсивно червоні, набряклі краї, центр блідий або блідо-синюшний ("бичаче око"). Еритема виникає в середньому через 2-3 тижні після укусу кліща, іноді пізніше. У майже третини хворих еритема не відмічається, такі випадки як правило, перебігають важче і схильні до хронізації. На початку хвороба може проявлятися також підвищенням температури тіла, слабкістю, сонливістю, втомлюваністю. Регіональні лімфатичні вузли поблизу місця укусу кліща можуть бути збільшені. Ця стадія триває від 3 до 30 днів. В 2-ій стадії захворювання відмічаються неврологічні розлади і порушення діяльності серця. Ця стадія триває декілька місяців. Через 6 тижнів розвивається 3-тя стадія захворювання – ураження суглобів.


Энтомологи областного и Львовского городского отделов ГУ "Львовский областной лабораторный центр МЗ Украины" собрали в парковых зонах м. Львова и исследовали в лаборатории 200 экземпляров клещей, из которых у 16 ​​(8%) выявлены боррелии. Об этом сообщается на официальном сайте ЛОЛЦ.

В мае 2018 года во Львовской области по данным лечебно-профилактических учреждений за медицинской помощью по поводу укусов клещей обратились 341 человек, в т.ч. в Львове - 202, другие 139 - в районах области.

В 2017 году было зарегистрировано 310 случаев болезни Лайма, что вдвое больше, чем в предыдущем (150 случаев). Всего за 5 месяцев 2018 было 39 случаев болезни Лайма.

С начала года в лаборатории ООИ исследованы на лаймборрелиозы 243 экземпляров клещей, снятых с людей, каждый 4-й клещ был инфицирован возбудителем данной болезни. Кроме этого, энтомологами областного и Львовского городского отделов собрали в парковых зонах г. Львова и исследовали в лаборатории ООИ 200 экземпляров клещей, из которых у 16 ​​(8%) выявлены боррелии (парки Высокий замок, Снопкивский, Железнодорожный).

ГУ "Львовский областной лабораторный центр МЗ Украины" сообщает: диагностику болезни Лайма у людей (исследование сыворотки крови) и исследования живых клещей, снятых с людей или животных, на зараженность возбудителем болезни Лайма можно провести в лаборатории особо опасных инфекций на договорной основе по адресу: г. Львов, ул. Круп`ярська, 27. Рекомендовано исследование крови на болезнь Лайма проводить с 10 дня после присасывания клеща, а самого клеща доставлять немедленно после удаления его из тела. Стоимость исследования крови составляет 94 грн. 54 коп., Исследования клещей - 72 грн. 43 коп. Контактный телефон для консультации по исследованиям на Лаймборелиоз 276-85-92.

Справка SQ. Характерным проявлением болезни Лайма является появление на месте укуса клещевой мигрирующей эритемы - пятна на коже насыщенно розового цвета, имеет четко выраженные интенсивно красные, отечные края, центр бледный или бледно-синюшный ( "бычий глаз"). Эритема возникает в среднем через 2-3 недели после укуса клеща, иногда позже. В почти трети больных эритема не отмечается, такие случаи как правило, протекают тяжелее и подвержены хронизации. В начале болезнь может проявляться также повышением температуры тела, слабостью, сонливостью, утомляемостью. Региональные лимфатические узлы вблизи места укуса клеща могут быть увеличены. Эта стадия длится от 3 до 30 дней. В второй стадии заболевания отмечаются неврологические расстройства и нарушения деятельности сердца. Эта стадия длится несколько месяцев. Через 6 недель развивается 3-я стадия заболевания - поражение суставов.