церковь, поместная, патриархатГромада села Шандровець на Львівщині відмовилась від московського патріархату. Про це повідомляє zaxid.net

Громада церкви УПЦ (МП) у селі Шандровець Турківського району у неділю, 13 січня, прийняла рішення про перехід до помісної Православної церкви України. Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook голова Турківської РДА Олександр Лабецький.

"Вітаю церковну громаду села Шандровець Турківського району за прийняте рішення про перехід до Православної церкви України. Дякую всім жителям села за мужність і відважність", – написав Лабецький.

Шандровецька парафія УПЦ МП стала уже шостою на Львівщині, яка прийняла рішення перейти до ПЦУ. Напередодні такі рішення погодили найбільший храм УПЦ МП на Львівщині – церква Петра і Павла у Жовкві, а також церкви УПЦ МП у селах Піщани, Верчани (Стрийський район), Карів (Сокальський район) та у місті Угнів (Сокальський район). Усього на Львівщині є 60 громад УПЦ МП, у Турківському районі їх залишилось шість.

Додамо, що дерев’яну церкву Святого Івана Хрестителя у селі Шандровець збудували у 1924 році на місці старішого храму.

У свою чергу УПЦ Московського Патріархату звинуватила голову сільради в захоплені храму на Турківщині. Про це повідомила прес-служба Львівської єпархії УПЦ, інформує "Бойківська правда"

"Агресивно налаштовані люди на чолі з головою села, виламавши двері у будинку священика, захопили помешкання та після цього пішли до храму зрізати замки на вхідних дверях. Після чого повідомили священику, щоби він залишив парафію“, – сказано у повідомлені.

УПЦ стверджує, що збори громади села з питання переходу парафії на честь святого Іоана Хрестителя УПЦ в підпорядкування ПЦУ пройшли за відсутності настоятеля храму.

“При цьому діючого настоятеля храму прот. Іллю Уруського з парафіянами повідомлено лишень за годину до початку зборів. На цей час в храмі відбувалось Богослужіння. На зборах, за відсутності настоятеля храму та парафіян, громада села вирішила про перехід в ПЦУ. Ні парафіяни, ні настоятель храму не погоджуються з рішення громади села про перехід до ПЦУ, й надалі залишаються вірними Української Православної Церкви", – наголошено у повідомленні.

УПЦ просить відповідні компетентні органи влади та ЗМІ втрутитися в дану ситуацію і захистити вірян та настоятеля храму на честь св. Іоана Хрестителя від зазіхання на свободу їхнього віросповідання.


Община села Шандровец Львовской отказалась от московского патриархата. Об этом сообщает zaxid.net

Община церкви УПЦ (МП) в селе Шандровец Турковского района в воскресенье, 13 января, приняла решение о переходе в поместную Православную церковь Украины. Об этом сообщил на своей странице в Facebook глава Турковской РГА Александр Лабецкий.

"Поздравляю церковную общину села Шандровец Турковского района за принятое решение о переходе в Православную церковь Украины. Спасибо всем жителям села за мужество и отвагу", - написал Лабецкий.

Шандровецький приход УПЦ МП стала уже шестым на Львовщине, который принял решение перейти к ПЦУ. Накануне такие решения согласовали самый большой храм УПЦ МП на Львовщине - церковь Петра и Павла в Жовкве, а также церкви УПЦ МП в селах Песчаны, Верчаны (Стрыйский район), Карив (Сокальский район) и в городе Угнев (Сокальский район). Всего на Львовщине 60 общин УПЦ МП, в Турковском районе их осталось шесть.

Добавим, что деревянную церковь Святого Иоанна Крестителя в деревне Шандровець построили в 1924 году на месте старого храма.

В свою очередь УПЦ Московского Патриархата обвинила председателя сельсовета в захвате храма на Турковщине. Об этом сообщила пресс-служба Львовской епархии УПЦ, информирует "Бойкивская правда". 

"Агрессивно настроенные люди во главе с председателем села, взломав дверь в доме священника, захватили помещение и после этого пошли в храм срезать замки на входной двери. После чего сообщили священнику, чтобы он оставил приход", - говорится в сообщении.

УПЦ настаивает, что собрание общины села по вопросу перехода прихода в честь святого Иоанна Крестителя УПЦ в подчинение ПЦУ прошло в отсутствие настоятеля храма.

"Действующего настоятеля храма прот. Илью Уруского с прихожанами сообщено только за час до начала собрания. В настоящее время в храме происходило богослужение. На собрании, при отсутствии настоятеля храма и прихожан, община села решила о переходе в ПЦУ. Ни прихожане, ни настоятель храма не согласны с решение общины села о переходе в ПЦУ, и в дальнейшем остаются верными Украинской Православной Церкви", - отмечается в сообщении.

УПЦ просит соответствующие компетентные органы и СМИ вмешаться в данную ситуацию и защитить верующих и настоятеля храма в честь св. Иоанна Крестителя от посягательства на свободу их вероисповедания.