Дрогобыч, раскопки, НКВД, жертвыУ Дрогобичі планують відновити розкопки на території колишньої катівні НКВД. За інформацією фахівців, тільки у підвальній криниці можуть знаходитися близько півтори тисяч тіл. Про це повідомляє прес-служба Дрогобицької міської ради. 

У понеділок, 9 липня, у Дрогобицькій міській раді відбулося засідання організаційного комітету зі вшанування пам’яті віднайдених останків жертв НКВД, яке заплановане на суботу, 14 липня. Традиційно захід відбудеться на території музею "Тюрма на Стрийській". Початок заходу о 10:00.

Відтак в ході засідання організаційного комітету заступник міського голови Дрогобича Василь Качмар ініціював продовження дослідження території колишньої катівні НКВД на вулиці Стрийській, 3, аби віднайти та поховати за християнським обрядом останки, які залишилися на території теперішнього корпусу ДДПУ ім. І. Франка.

Про те, що у підвальному приміщенні перебувають рештки закатованих людей, підтвердив й присутній на нараді Мирон Бучацький — голова товариства "Меморіал". Як зазначив пан Мирон, у підвальному приміщенні будівлі, знаходиться криниця, яка, відповідно до креслення, має розміри 1,20м * 1,20м та глибиною близько 32м. За попередніми підрахунками туди могли скинути близько півтори тисячі вбитих та скалічених людей. Також пан Мирон поділився спогадами про попередні спроби розкопок криниці та фактом, що на глибині 8 метрів було віднайдено людські рештки. Проте через різні обставини криницю так і не вдалося розкопати.

Окрім цього, представники відділу культури та мистецтв Дрогобицької міської ради озвучили на засіданні інформацію, що на території саду, яка межує з мурами подвір’я колишньої катівні, також є захоронення, які варто було б дослідити.

Присутній історик, керівник державного історико-культурного заповідника “Нагуєвичі” Богдан Лазорак інформував присутніх про процедуру процесу проведення розкопок та організації, які мають необхідне обладнання для сканування території, а відтак і проведення цих робіт.

Заслухавши всі пропозиції, Василь Качмар доручив відповідним структурним підрозділам підготувати звернення до Міністерства освіти і науки України з проханням передати частину підвального приміщення будівлі на вул. Стрийській, 3 для музею "Тюрма на Стрийській", звернення до депутатського корпусу щодо передбачення фінансування для проведення розкопок та звернення до церковних інституцій з проханням призупинити проведення будівельних робіт на території саду до моменту його обстеження. На завершення засідання організаційного комітету Василь Качмар запропонував створити робочу групу, яка займатиметься процесом відновлення розкопок на території колишньої катівні НКВД.


В Дрогобыче планируют восстановить раскопки на территории бывшей застенки НКВД. По информации специалистов, только в подвальном колодце могут находиться около полутора тысяч тел. Об этом сообщает пресс-служба Дрогобычского городского совета.  

В понедельник, 9 июля, в Дрогобычском городском совете состоялось заседание организационного комитета по чествованию памяти найденных останков жертв НКВД, которое запланировано на субботу, 14 июля. Традиционно мероприятие состоится на территории музея "Тюрьма на Стрыйской". Начало мероприятия в 10:00.

Поэтому в ходе заседания организационного комитета заместитель городского головы Дрогобыча Василий Качмар инициировал продолжение исследования территории бывших застенков НКВД на улице Стрыйской, 3, чтобы найти и захоронить по христианскому обряду останки, оставшиеся на территории нынешнего корпуса ДДПУ им. И. Франко.

О том, что в подвальном помещении находятся остатки замученных людей, подтвердил и присутствовавший на совещании Мирон Бучацкий - председатель общества "Мемориал". Как отметил господин Мирон, в подвальном помещении здания находится колодец, который, в соответствии с чертежом, имеет размеры 1,20м * 1,20м и глубиной около 32м. По предварительным подсчетам туда могли сбросить около полутора тысяч убитых и искалеченных людей. Также господин Мирон поделился воспоминаниями о предыдущих попытках раскопок колодца и фактом, что на глубине 8 метров были найдены человеческие останки. Однако в силу разных обстоятельств колодец так и не удалось раскопать.

Кроме этого, представители отдела культуры и искусств Дрогобычского городского совета озвучили на заседании информацию, что на территории сада, которая граничит со стенами двора бывших застенков, также есть захоронения, которые стоило бы исследовать.

Присутствующий историк, руководитель государственного историко-культурного заповедника "Нагуевичи" Богдан Лазорак информировал присутствующих о процедуре процесса проведения раскопок и организациях, имеющих необходимое оборудование для сканирования территории, а затем и проведения этих работ.

Заслушав все предложения, Василий Качмар поручил соответствующим структурным подразделениям подготовить обращение в Министерство образования и науки Украины с просьбой передать часть подвального помещения здания на ул. Стрыйской, 3 для музея "Тюрьма на Стрыйской", обращение к депутатскому корпусу относительно финансирования для проведения раскопок и обращения к церковным учреждениям с просьбой приостановить проведение строительных работ на территории сада до момента его обследования. В завершение заседания организационного комитета Василий Качмар предложил создать рабочую группу, которая будет заниматься процессом восстановления раскопок на территории бывших застенков НКВД.