ОТГ, суд, громада, СходницаМешканець Східниці подав позов до суду щодо скасування рішення сесії про входження населеного пункту до новоутворюваної об’єднаної територіальної громади. Про це повідомляє leopolis.news. 

Львівський окружний адміністративний суд відкрив провадження в  адміністративній справі за позовом Барнацького Богдана Степановича до Довжанської Гірської сільської ради. Суть позову – пан Барнацький просить скасувати рішення цієї сільради про надання згоди на добровільне об’єднання громад. Це здається чи не вперше в України мешканець села подав позов щодо скасування рішення сесії про входження населеного пункту до новоутворюваної об’єднаної територіальної громади.

Нагадаємо, навколо ОТГ з адміністративним центром у Східниці об’єднуються вісім навколишніх сільських рад. 7 березня 2018 року Довжанська Гірська сільська рада прийняла рішення № 307 "Про надання згоди на добровільне об’єднання територіальних громад" і, відповідно до процедури, наразі очікує лише на рішення сесії Львівської обласної ради.

Проте житель села Довге Гірське Богдан Степанович Барнацький вирішив оскаржити у Львівському окружному адміністративному суді (ЛОАС) це рішення сільської ради. Пан Богдан Барнацький у своїй позовній заяві стверджує, що грубо порушується його конституційне право на управління державними справами та право "приймати рішення щодо долі села", в якому він народився і проживає. Також він говорить, що згадане рішення сільради грубо порушує конституційні права та свободи жителів с. Довге Гірське Дрогобицького району.

У своєму позові Б. Барнацький також наголошує, що Східниця не може входити до складу ОТГ, оскільки входить до складу міста Борислава. Це, буцімто, суперечить, пункту 1 частини 1 статті 4 Закону України "Про добровільне об’єднання територіальних громад", де зазначається, що "у складі об’єднаної територіальної громади не може існувати іншої територіальної громади, яка має свій представницький орган місцевого самоврядування". Але так виглядає, що у даному твердженні пан Барнацький побіг "перед потягом", оскільки наразі триває період перевірки процедури утворення нової ОТГ. Про це вказала і Східницька селищна рада в письмових поясненнях на адресу ЛОАС щодо позову: "Звернення Позивача до суду є передчасним, оскільки законодавцем чітко визначений порядок перевірки процедури добровільного об’єднання громад та рішень органів місцевого самоврядування, які приймаються в процесі добровільного об’єднання". Цілком можливо що до часу створення нової ОТГ з центром у Східниці селище відповідно до процедури і вийде з підпорядкування Бориславської міської ради. Але це буде в майбутньому. На даному етапі оскаржуване рішення Довжанської Гірської сільської ради немає до цього жодного відношення.


Житель Сходницы подал иск в суд об отмене решения сессии о вхождении населенного пункта к новообразованную объединенную территориальную громаду. Об этом сообщает leopolis.news

Львовский окружной административный суд открыл производство по административному делу по иску Барнацкого Богдана Степановича к Должанскому Горному сельскому совету. Суть иска - господин Барнацкий просит отменить решение сельсовета о предоставлении согласия на добровольное объединение громад. Похоже, едва ли не впервые в Украине житель села подал иск об отмене решения сессии о вхождении населенного пункта в новообразованную объединенную территориальную громаду.

Напомним, вокруг ОТГ с административным центром в Сходнице объединяются восемь окружающих сельских советов. 7 марта 2018 года Должанский Горный сельсовет принял решение № 307 "О предоставлении согласия на добровольное объединение территориальных общин" и в соответствии с процедурой, ожидает только решения сессии Львовского областного совета.

Однако житель села Долгое Горное Богдан Степанович Барнацкий решил обжаловать во Львовском окружном административном суде (ЛОАС) это решение сельского совета. Господин Богдан Барнацкий в своем исковом заявлении утверждает, что грубо нарушается его конституционное право на управление государственными делами и право "принимать решение о судьбе села", в котором он родился и проживает. Также он говорит, что упомянутое решение сельсовета грубо нарушает конституционные права и свободы жителей с. Долгое Горное Дрогобычского района.

В своем иске Б. Барнацкий также отмечает, что Сходница не может входить в состав ОТГ, поскольку входит в состав города Борислава. Это, якобы, противоречит пункту 1 части 1 статьи 4 Закона Украины "О добровольном объединении территориальных громад", где отмечается, что "в составе объединенной территориальной громады не может существовать другой территориальной громады, которая имеет свой представительный орган местного самоуправления". Но так получается, что в данном утверждении господин Барнацкий побежал "перед поездом", поскольку сейчас идет период проверки процедуры создания новой ОТГ. Об этом указал и Сходницкий поселковый совет в письменных пояснениях в адрес ЛОАС по иску: "Обращение истца в суд преждевременно, поскольку законодателем четко определен порядок проверки процедуры добровольного объединения общин и решений органов местного самоуправления, принимаются в процессе добровольного объединения". Вполне возможно, что ко времени создания новой ОТГ с центром в Сходнице поселок в соответствии с процедурой выйдет из подчинения Бориславского городского совета.

Судья Львовского окружного административного суда Владимир Сакалош в постановлении об открытии производства по делу среди прочего привлек в качестве третьего лица на стороне ответчика и Сходницкий поселковый совет.