отопление, тарифКП "Дрогобичтеплоенерго" опублікував попередні очікувані зміни тарифів. Про це повідомляє прес-служба Львівської міської ради. 

Станом на 01.11.2018 р. НАК "Нафтогаз України" довів до теплопостачальних підприємств єдину для всіх категорій споживачів ціну на природний газ, яка в тарифі разом з транспортуванням складає 8352 грн./тис.м3.

На сьогодні спеціалісти КП "Дрогобичтеплоенерго" проводять розрахунок щодо корегування минулорічного тарифу в частині енергоносіїв та заробітної плати, які будуть подані у відповідні служби виконкому для погодження з подальшим затвердженням його на засіданні виконавчого комітету Дрогобицької міської ради.

За попередніми підрахунками, очікувані зміни тарифів:

  • для населення – підвищення на 18-22%;
  • для бюджету – зниження на 8-12%.

Разом з тим КП "Дрогобичтеплоенерго" не погоджується з висновками, які зробила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Днями НКДРЕКП оприлюднила результати власного аналізу стану регулювання тарифів на теплову енергію органами місцевого самоврядування, яким від НКРЕКП були передані функції регулювання теплопостачальних підприємств. Регулятор повідомив про зростання тарифу на 10-20%, а в окремих випадках до 50%, без збільшення вартості паливної складової, а саме природного газу. Фігурував у результатах моніторингу і КП "Дрогобичтеплоенерго", в якому, на думку Комісії, тарифи на теплову енергію необґрунтовано зросли на 28%.

Адміністрація КП "Дрогобичтеплоенерго" вважає поданий НКРЕКП аналіз необгрунтованим.

Підприємство акцентує, що відповідно до постанови НКРЕКП від 22.03.2017р. № 308 "Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності у сферах теплопостачання", КП "Дрогобичтеплоенерго", яке не підпадає під критерії регулювання НКРЕКП, перейшло під регулювання Львівської облдержадміністрації щодо здійснення ліцензування діяльності у сфері теплопостачання та до виконавчого комітету Дрогобицької міської ради щодо встановлення тарифів.

"Тарифи на теплову енергію для КП "Дрогобичтеплоенерго" були затверджені НКРЕКП ще у 2011 році. У структурі тарифу з того часу коригувались лише такі статті витрат, як "паливо", "електроенергія" та "заробітна плата". Решта ж статей залишалась без змін, незважаючи на рівень інфляції, який становив понад 200% впродовж 2011-2017 років (за офіційними даними Держкомстату), що фактично зумовлювало ріст цін на матеріали, які необхідні для проведення ремонтів, паливно-мастильних матеріалів, хімреактивів для приготування хімочищеної води, витрати на охорону праці і т.д… Отже, з 2011 р. по 2017 р., коли регулятором в частині встановлення тарифу була Національна комісія, він щосезонно не відшкодовував затрат на виробництво та транспортування теплової енергії. Підтвердженням цього є погоджена відповідною міжвідомчою комісією Львівської облдержадміністрації так звана різниця в тарифах, яка щорічно надходила на рахунки підприємства з державного бюджету".

Окрім того, затрати на виробництво теплової енергії збільшилися через зменшення її виробництва внаслідок відключення споживачів. Так з 2008 року виробництво скоротилось більш як вдвічі.

Тому, вважають на КП "Дрогобичтеплоенерго", чинні тарифи, станом на жовтень цього року, які затверджені рішенням виконавчого комітету Дрогобицької міської ради від 14.09.2017р. № 211 (зі змінами від 28.12.2017р. № 299) на основі розрахунків, що подавалися підприємством на опалювальний сезон 2017-2018 рр., є економічно обґрунтовані та погоджені фахівцями виконавчого комітету Дрогобицької міської ради з 0 рівнем рентабельності для населення та 3,3% – для бюджету інших споживачів.


КП "Дрогобычтеплоэнерго" опубликовал предварительные ожидаемые изменения тарифов. Об этом сообщает пресс-служба Львовского городского совета. 

По состоянию на 01.11.2018 г.. НАК "Нафтогаз Украины" довел до теплоснабжающих предприятий единую для всех категорий потребителей цену на газ, которая в тарифе вместе с транспортировкой составляет 8352 грн./тыс.м3.

На сегодня специалисты КП "Дрогобычтеплоэнерго" проводят расчет по корректировке прошлогоднего тарифа в части энергоносителей и заработной платы, которые будут представлены в соответствующие службы исполкома для согласования с последующим утверждением его на заседании исполнительного комитета Дрогобычского городского совета.

По предварительным подсчетам, ожидаемые изменения тарифов:

  • для населения - повышение на 18-22%;
  • для бюджета - снижение на 8-12%.

Вместе с тем КП "Дрогобычтеплоэнерго" не согласен с выводами, которые сделала Национальная комиссия, осуществляющая государственное регулирование в сферах энергетики и коммунальных услуг (НКРЭКУ). На днях НКДРЭКУ обнародовала результаты собственного анализа состояния регулирования тарифов на тепловую энергию органами местного самоуправления, которым от НКРЭКУ были переданы функции регулирования теплоснабжающих предприятий. Регулятор сообщил о росте тарифа на 10-20%, а в отдельных случаях до 50%, без увеличения стоимости топливной составляющей, а именно природного газа. Фигурировал в результатах мониторинга и КП "Дрогобычтеплоэнерго", в котором, по мнению Комиссии, тарифы на тепловую энергию необоснованно выросли на 28%.

Администрация КП "Дрогобичтеплоенерго" считает поданный НКРЭКУ анализ необоснованным.

Предприятие акцентирует, что согласно постановлению НКРЭКУ от 22.03.2017р. № 308 "Об утверждении Лицензионных условий осуществления хозяйственной деятельности в сферах теплоснабжения", КП "Дрогобычтеплоэнерго", которое не подпадает под критерии регулирования НКРЭКУ, перешло под регулирование Львовской облгосадминистрации по осуществлению лицензирования деятельности в сфере теплоснабжения и в исполнительный комитет Дрогобычского городского совета об установлении тарифов .

"Тарифы на тепловую энергию для КП "Дрогобичтеплоенерго" были утверждены НКРЭКУ еще в 2011 году. В структуре тарифа с тех пор корректировались только такие статьи расходов, как "топливо", "электроэнергия" и "заработная плата". Остальные же статьи оставалась без изменений, несмотря на уровень инфляции, который составил более 200% в течение 2011-2017 годов (по официальным данным Госкомстата), что фактически приводило рост цен на материалы, которые необходимы для проведения ремонтов, горюче-смазочных материалов, химреактивов для приготовления химочищенои воды, расходы на охрану пр аци и т.д... Итак, с 2011 г. по 2017, когда регулятором в части установления тарифа была Национальная комиссия, он ежесезонно не возмещал затрат на производство и транспортировку тепловой энергии. Подтверждением этого является согласованная соответствующей межведомственной комиссией Львовской облгосадминистрации так называемая разница в тарифах, которая ежегодно поступала на счета предприятия из государственного бюджета".

Кроме того, затраты на производство тепловой энергии увеличились из-за уменьшения ее производства вследствие отключения потребителей. Так с 2008 года производство сократилось более чем в два раза.

Поэтому, считают в КП "Дрогобичтеплоенерго", действующие тарифы по состоянию на октябрь этого года, утвержденных решением исполнительного комитета Дрогобычского городского совета от 14.09.2017р. № 211 (с изменениями от 28.12.2017р. № 299) на основе расчетов, которые подавались предприятием на отопительный сезон 2017-2018 гг., экономически обоснованные и согласованные специалистами исполнительного комитета Дрогобычского городского совета по 0 уровнем рентабельности для населения и 3,3 % - для бюджета других потребителей.