столбняк, прививкаДо реанімації у важкому стані потрапила 87-річна жінка. Про це повідомив в.о. завідувача реанімаційного відділення лікарні Орест Юрчук, інформує ZAXID.NET

До реанімації Львівської обласної клінічної лікарні у важкому стані потрапила жителька Яворівського району, 1931 року народження, у якої діагностували правець.

Це перший випадок правця у дорослих за останні 10 років.

"Жінку до реанімації госпіталізували 26 вересня. Вона наступила на ржавий цвях і травмувала ногу, але по медичну допомогу звернулася дуже пізно, на п’ятий день. Її стан важкий. Лікарі борються за життя пацієнтки".

Орест Юрчук

За його словами, останній випадок правця серед дорослих реєстрували приблизно 10 років тому.

"Невже важко кожному подбати про себе і своїх рідних і один раз на 10 років зробити щеплення проти дифтерії і правця? А якщо сталася травма, то відразу звернутись до лікаря? Вакцини АДП-М в лікарнях достатня кількість. Хочете за гроші? Будь ласка. Бустрікс. Але робіть! Життя варте того, щоб за нього боротися. А картоплю ще не всі викопали".

Наталія Тімко, головна епідеміологиня Львівщини

Зазначимо, правець – це гостре інфекційне захворювання, що вражає нервову систему і проявляється сильними судомами. Хворий вигинається дугою, спираючись на п’ятки і потилицю. Якщо негайно не розпочати лікування, пацієнта можна і не врятувати. Правець може спричиняти важкі ускладнення – асфіксію та зупинку серця. Інфікуватися правцем можна при потраплянні бруду в рану або поріз, внаслідок укусів тварин чи травмування гострими предметами, уламками деревини, бо спори бактерій живуть у грунті і кишковому тракті тварин. Від людини до людини це захворювання не передається.


В реанимацию в тяжелом состоянии попала 87-летняя женщина. Об этом сообщил и.о. заведующего реанимационного отделения больницы Орест Юрчук, информирует ZAXID.NET

В реанимацию Львовской областной клинической больницы в тяжелом состоянии попала жительница Яворовского района, 1931 года рождения, у которой диагностировали столбняк.

Это первый случай столбняка у взрослых за последние 10 лет.

"Женщину в реанимацию госпитализировали 26 сентября. Она наступила на ржавый гвоздь и травмировала ногу, но за медицинской помощью обратилась очень поздно, на пятый день. Ее состояние тяжелое. Врачи борются за жизнь пациентки".

Орест Юрчук

По его словам, последний случай столбняка среди взрослых регистрировали примерно 10 лет назад.

"Неужели трудно каждому позаботиться о себе и своих родных и один раз в 10 лет сделать прививку против дифтерии и столбняка? А если произошла травма, то сразу обратиться к врачу? Вакцины АДС-М в больницах достаточное количество. Хотите денег? Пожалуйста. Бустрикс. Но делайте. Жизнь стоит того, чтобы за него бороться. А картофель еще не все выкопали".

Наталия Тимко, главная епидемиологиня Львовщины

Отметим, столбняк - это острое инфекционное заболевание, поражающее нервную систему и проявляющеся сильными судорогами. Больной выгибается дугой, опираясь на пятки и затылок. Если немедленно не начать лечение, пациента можно и не спасти. Столбняк может вызвать тяжелые осложнения - асфиксию и остановку сердца. Инфицироваться столбняком можно при попадании грязи в рану или порез, в результате укусов животных или травмирования острыми предметами, обломками древесины, потому споры бактерий живут в почве и кишечном тракте животных. От человека к человеку это заболевание не передается.