Начальник Львівської ОВА Максим Козицький зустрівся з представниками Сенату Чеської Республіки. 

Сьогодні, 12 червня, начальник Львівської ОВА Максим Козицький зустрівся з представниками Сенату Чеської Республіки. Ключова мета – обговорити пріоритетні напрями для подальшої співпраці.

Як розповів Максим Козицький, на Львівщині офіційно проживають близько 235 тисяч внутрішньо переміщених осіб, це лише ті, які зареєструвалися, фактично ж кількість вимушених переселенців, які знайшли прихисток у нашій області, значно більша. В області працюють над тим, аби забезпечити їх комфортними умовами проживання, працевлаштувати, надати якісні медичні послуги. 

Ще одним важливим напрямом роботи є реабілітація цивільних та військових внаслідок російської агресії.  Цю місію взяла на себе зокрема ультрасучасна клініка протезування Superhumans Center. Вона спеціалізується на протезуванні, реабілітації та лікуванні посттравматичних розладів, а всі послуги для пацієнтів безкоштовні. Представники чеської делегації зазначили, що планують відвідати клініку. До слова, частину операційного обладнання для роботи Superhumans Center надали саме чеські партнери.

«Львівщина стала одним з центрів, де надають якісну медичну допомогу людям, які на собі відчули жах війни внаслідок агресивних дій росії. Наші фахівці допомагають в процесі відновлення і цивільним, і військовим. Тому допомога в медичній галузі залишається вкрай важливою. Тут йдеться про матеріально-технічне забезпечення медзакладів чи професійне навчання для наших лікарів тощо», – зауважив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Він також додав, що область активно працює над розвитком професійно-технічної освіти. 

«Цьогоріч в 13 закладах професійної освіти плануємо відкриття навчально-практичних центрів різного профілю. Ми хочемо готувати якісні кадри. Навчальні заклади Хомутова уже навчають наших студентів з Новороздільського коледжу, тож, якщо інші міста готові долучитись до обміну досвідом, ми надамо усю інформацію про навчальні заклади області», – пояснив Максим Козицький.

Нагадаємо, у квітні до Львівської ОВА завітала чеська делегація з міста Хомутов. Тоді ж сторони домовились про навчання та стажування студентів-енергетиків третього курсу Новороздільського політехнічного фахового коледжу у навчальних закладах міста Хомутов.

Під час сьогоднішньої зустрічі сторони обговорили також нові можливості залучення інвестицій на Львівщину. Наша область є лідером з-поміж інших за кількістю релокованого бізнесу. Уже 230 підприємств переїхали на Львівщину та успішно працюють. Начальник Львівської ОВА підкреслив, що Львівщина є відкритою та готовою до тіснішої співпраці з чеським бізнесом в плані залучення інвестицій.

«Україна має нашу повну підтримку, в тому числі політичну. Ми не втомлюємося допомагати вам у всіх галузях. Сьогодні ми почули напрями, у яких можемо посилити співпрацю. Усі ідеї передамо іншим представникам Сенату, будемо шукати партнерів для різноманітних спільних проєктів як в приватному секторі, так і на загальнодержавному рівні», – зазначив Голова комітету із закордонних справ, оборони та безпеки Сенату Чехії Павел Фішер.

Довідково:

У січні 2023 року за сприяння Генерального консульства Чеської Республіки до Львова для закладів охорони здоров’я області передали чотири дизельні генератори великої потужності на загальну суму 400 тисяч євро.

Чеська гуманітарна організація «People in Need» активно надає допомогу в облаштуванні прихистків меблями, побутовою технікою та господарськими засобами, серед яких можна виокремити такі наймасштабніші: Угнівський аграрно-будівельний ліцей; Новороздільський політехнічний фаховий коледж; Нижанковицький професійний ліцей; Бориславський професійний ліцей; прихисток в с. Пристань Великомостівської громади та інші.

Львівщина тісно взаємодіє із гетьманатом Південноморавського краю. Саме цей регіон надав найбільший обсяг гуманітарної допомоги на потреби нашої області, а саме:

  •         2 гуманітарні конвої з медикаментами, лікарським обладнанням та харчами на суму понад 13,5 млн чеських крон;
  •         5 вантажних автомобілів на суму понад 270 тис. чеських крон
  •         5 промислових електрогенераторів (потужністю від 26 до 400 КВт.)