Кришталик - частина оптичної системи очі, своєрідна лінза, яка переломлює промені світла і фокусує зображення на сітківці. Для забезпечення можливості добре бачити кришталик повинен бути досить прозорим.

Не менш важливо і така властивість кришталика, як еластичність: щоб однаково чітко бачити на близькій і далекій відстані, задіюється механізм акомодації, що полягає в роботі очних м'язів, згинальних кришталик і дозволяють погляду фокусуватися на разноудаленних предметах. Зазвичай з віком еластичність кришталика зменшується, внаслідок чого природна акомодація слабшає, - в цьому випадку потрібно адуматися про операцію по заміні кришталика.

Коли необхідна операція по заміні кришталика

Штучний кришталик (інакше його називають інтраокулярної лінзою або ІОЛ) імплантується на місце природного кришталика у випадках, коли той втрачає свої властивості. Причиною цього можуть стати такі захворювання очей, як:

  • катаракта - помутніння кришталика, обумовлене процесами природного старіння організму або іншими причинами;
  • вікова далекозорість - втрата кришталиком здатності згинатися і наводити фокус, забезпечуючи зір на близькій відстані, з огляду на певних вікових змін зорової системи;
  • короткозорість або далекозорість високих ступенів - в ситуаціях, коли ці захворювання супроводжуються втратою здатності природного кришталика ока до акомодації;
  • кришталикових астигматизм - в цьому випадку неправильна форма кришталика виключає можливість фокусування світлових променів в одній точці, що необхідно для отримання чіткого зображення.

Також імплантація штучного кришталика необхідна в ситуації відсутності природного кришталика, афакии, - наприклад, через травму або оперативного втручання.

Інтраокулярна лінза, поміщена всередину очі, виконує функції природного кришталика і забезпечує всі необхідні зорові характеристики.

кришталик ока

Штучний кришталик - які його властивості

Штучні кришталики або інтраокулярних лінз, ІОЛ, максимально наближені за своїми оптичними властивостями до кришталика природним. Сучасні штучні кришталики мають жовтий фільтр, що захищає сітківку від ультрафіолету. Як правило, в їх конструкції є компонент, що дозволяє запобігати сферичні спотворення і отримувати якісне, чітке і контрастне зображення як в денний, так і в вечірній час, що актуально для професійних водіїв або людей інших професій - тих, кому необхідно добре бачити при будь-якій освітленості .

У клініці «Oculus» використовуються в тому числі і кришталики преміального сегмента - зокрема, мультифокальні, що мають кілька оптичних фокусів і завдяки такій конструкції забезпечують максимальну гостроту зору як на близьких, так і на далеких відстанях, що дає пацієнтам можливість позбутися від окулярів.

Як проходить операція по заміні кришталика

Операція проводиться з використанням місцевої крапельної анестезії, як правило, легко переносять пацієнтами, і займає всього близько 10-15 хвилин.

заміна кришталика ока

Етапи проведення операції:

  1. За допомогою ультразвуку помутнілий природний кришталик розм'якшується і перетворюється в емульсію, а потім виводиться з ока через мікродоступ в рогівці.
  2. У капсулу, де раніше розміщувався природний кришталик, через індивідуальний інжектор вводиться гнучка інтраокулярна лінза, яка самостійно розгортається всередині ока і надійно фіксується.
  3. Мікродоступ самогерметизуючі, накладення швів після операції не потрібно.

Завдяки суперсучасному технічним оснащенням в клініці «Oculus» є можливість проведення операції по заміні хрусталика ока найбільш щадним способом, за допомогою фемтосекундного лазера. В ході такого втручання виконується попередня фрагментація кришталика, внаслідок чого скорочується шкідливий вплив ультразвуку на структури ока. Хірургічні маніпуляції здійснюються з безпрецедентно високою точністю, що є однією з умов для імплантації інтраокулярних лінз зі складною оптикою. Операції, що виконуються із застосуванням фемтолазерной технології, максимально персоніфіковані, прогнозовані і безпечні.

заміна кришталика

Переваги проведення операції в клініці «Oculus»

  1. Оснащення операційних мікрохірургічним обладнанням останнього покоління, можливість застосування ефективних фемтолазерних технологій.
  2. Виконання всіх хірургічних втручань офтальмохірурги високої кваліфікації з великим досвідом проведення операцій по заміні кришталика.
  3. Досягнення в результаті операції максимально можливої якості зору завдяки імплантації якісних інтраокулярних лінз зі складною оптикою від провідних світових виробників.
  4. Забезпечення комфорту пацієнта як під час втручання, так і в післяопераційний період.

Протипоказання до проведення операції по заміні кришталика

Як будь-яке хірургічне втручання, операція по заміні кришталика має ряд протипоказань, загальних і специфічних, характерних саме для цього виду лікування. До прийняття рішення про проведення операції в обов'язковому порядку враховується безліч факторів, серед яких і аналіз загального стану здоров'я пацієнта, і результати обстеження його зорової системи. У числі протипоказань до проведення операції по заміні кришталика можна виділити:

Інфекції та запальні захворювання очей. Після проведення спеціальної антибактеріальної і протизапальної терапії рішення про проведення втручання переглядається відповідно до результатів лікування.

Декомпенсована глаукому. Операція по заміні кришталика можлива тільки після нормалізації внутрішньоочного тиску (виключаючи вид глаукоми, коли причиною підвищення внутрішньоочного тиску є катаракта).

Декомпенсація загального стану в разі інфаркту, інсульту, розсіяного склерозу, злоякісних новоутворень і т. Д. Рішення про проведення операції приймається тільки відповідно до результатів лікування зазначених декомпенсованих захворювань.

Вагітність і період грудного вигодовування. Без термінової необхідності в даних ситуаціях з хірургічними втручаннями краще почекати.

Операція виконується в режимі «одного дня», необхідність в госпіталізації відсутня, і після обов'язкового лікарського огляду пацієнт відправляється додому. Ніякого спеціального догляду за тими, хто переніс операцію по заміні кришталика, не потрібно.

Зір повністю нормалізується протягом декількох днів. Безшовна методика проведення хірургічного втручання дає можливість в подальшому не обмежувати фізичні і зорові навантаження, і після короткого відновного періоду пацієнти можуть повернутися до звичного ритму життя.

Після операції по заміні кришталика: поради пацієнту

Для проведення операції по заміні кришталика потрібне розширення зіниці. Тому з метою виключення дискомфорту від впливу світлових променів відразу після втручання пацієнтам рекомендується використовувати сонцезахисні окуляри.

У перший час після операції рекомендується:

  • оберігати очі від надмірної напруги;
  • уникати різких нахилів і підняття важких предметів;
  • не наражати очі різких температурних перепадів;
  • не терти прооперовані очі;
  • не зловживати спиртними напоями протягом 2 - 4 тижнів після операції.

Дивитися телевізор, читати, писати, приймати їжу можна без будь-яких спеціальних обмежень.

операція по заміні кришталика ока

Лікуючий лікар визначить порядок застосування очних крапель і складе графік подальших контрольних оглядів. Зазвичай пацієнти відвідують клініку на наступний день після операції, далі через тиждень, місяць і три місяці, - але частота оглядів залежить від індивідуальних особливостей зорової системи, при необхідності відвідування клініки можуть відбуватися частіше.

Більше інформації про заміну хрусталика ока на сайті http://oculus.lviv.ua/zamina-krichtalika-oka/ медичного центру «Oculus».