Моршин - це чудовий курорт регіону Українського Підкарпаття. Він має велику туристичну базу та бальнеологічні традиції, що відносяться до 15 століття.

Історія

Моршин - це місто та важливий курорт українського регіону Підкарпаття. Розташований серед мальовничих лісів на південному заході Львівської області. Історія курорту сягає 15 століття. У той час селяни, що населяли ці райони, добували тут розсіл, який випаровувався за допомогою високої температури, отримуючи таким чином сіль. Великим недоліком був гіркий післясмак солі, яка тоді містила невідомі хімічні компоненти. Сіль з Моршина не була конкурентоспроможною на ринку (дрогобицька мала кращі смакові якості), що призвело до краху місцевої галузі.

Ситуація змінилася, коли через місто в 1875 р. пройшла залізниця, яка з'єднувала важливі міські центри - Стрий та Станіслав. У той час господар і власник Моршина, купець німецького походження Боніфацій Штіллер, запросив зі Львова двох відомих хіміків В. Піасецького та С. Дзіковського, які в 1878 р. організували перший сезон лікування. Відкритий курорт функціонував на основі місцевих джерел мінеральної води, розсолу, видобутого з свердловин та грязі, зібраної у місцевих лісах.

Новостворений курорт, який пропонував відпочинок в Моршині, був змодельований на основі західноєвропейських курортів, які були дуже модними на той час - особливо серед аристократів та городян. Вже в 1881 році на курорті були: спа-парк, бювет, 12 номерів зі спеціальними лікувальними «ваннами» та 2 важливі джерела. Були створені перші санаторії та пансіонати для пацієнтів.

З 1880 року Моршин офіційно отримав назву бальнеологічного курорту. Наприкінці 19 століття Моршин здобув світову популярність.

Наступний етап розвитку курорту припадає на міжвоєнний період

У цей час тут було побудовано інгаляційну лікарню, грязьову лікарню, лікарню з гідротерапією та найвідоміший санаторій - бювет мінеральних вод, який став символом міста. Найбільший санаторій "Мармуровий палац" також був побудований у 1935 році.

За часів СРСР відбувся черговий інтенсивний розвиток курорту

Відкрилися спа-амбулаторії, запроваджено систему відпусток працівників, що призвело до масовості терапевтичного процесу. Вілли, пансіонати та садиби були з'єднані в санаторії різного профілю. Популярність курорту динамічно зростала. Наприклад, у 1964 р. Моршин відвідали 42 211 пацієнтів, у 1973 р. приїхали 59 288 осіб, а в 1977 р. медичними послугами користувалися 67 137 осіб. Моршин вважався курортом національного рангу (СРСР).

На даний момент Моршин є важливим туристичним центром регіону Українського Підкарпаття. Вода «Моршинська» - одна з найбільш впізнаваних регіональних продуктів на Західній Україні та все частіше на всій території України. Красиве та неповторне оточення, парки та озера складають ідеальну базу для розвитку курортного та пізнавального туризму.