У кожного в житті бувають ситуації, після яких з'являються думки про те, що потрібно звернутися до психолога. Але найчастіше людина так і не наважується на цей крок.

Чому ж так відбувається?

- Нам здається, що ми самостійно можемо вирішити всі свої проблеми. Ми так звикли, і не потребуємо допомоги зі сторони.

- Нам незручно показувати свої страхи і слабкості, розповідати про свої невдачі чужій людині. "Якщо піду до психолога, значить я слабка людина і не впорався" - часто ці слова звучать у нас в голові, виникає якийсь страх того, що психолог буде оцінювати вчинки та почуття.

- Немає чіткого розуміння того, хто такий психолог і чим він може допомогти, адже свої проблеми можна розповісти й друзям або близьким. Багато хто вважає, що досить поговорити з другом або подружкою - і проблема в стосунках або конфлікт або важкий стан - підуть. З подругою можна безкоштовно поговорити і ефект буде таким самим, як від платної консультації психолога.

Подруга або друг - є частина сімейно-дружніх стосунків. Вони глибоко емоційно залучені в перипетії вашої долі. Їх погляд завжди буде суб'єктивним, на вашу користь. Спеціаліст - це людина із зовні. Відповідно, вашу ситуацію або конфлікт він бачить більш об'єктивно.

Друг чи подруга з любові до вас будуть щиро вас втішати. Говорячи, які вони всі погані, а який ви молодець. Звичайно, це здорово! Але, на жаль, загрожує спотвореним самосприйняттям. Ви ризикуєте так ніколи і не дізнатися, чому цей конфлікт стався саме з вами, чому він знову і знову повторюється.

То коли ж, все-таки, потрібно звернутися до психолога?

- Якщо є відчуття, що ви "ходите по колу", тобто самостійно не виходить вибратися з положення і з'являється відчай.

- Якщо є відчуття самотності й ізоляціі.

- Якщо ви втратили близьку людину й у вас немає сил, щоб впоратися з горем.

- Відсутня радість в житті, все здається чорно-білим.

- Якщо ви готові і бажаєте змінити життя, але немає розуміння як це зробити.

- Коли у вас виникають труднощі в спілкуванні з оточуючими.

- Якщо у вас перепади настрою, переслідують погані думки.

- Присутнє почуття втрати контроля.

- Ви відчуваєте байдужість до речей, які раніше приносили задоволення.

Як обрати психолога?

Перше, на що потрібно звернути увагу при виборі фахівця - його освіту. Обов'язково повинен бути диплом психолога, так само великим плюсом буде наявність додаткової освіти, наприклад сертифікати про проходження курсів або тренінгів або посвідчення про підвищення кваліфікації. Психолог повинен розвиватися в своїй спеціальності, і поповнювати свій багаж знань. Так само можна звернути увагу на те, чи перебуває психолог в психологічних асоціаціях, на професійних сайтах.

Другим важливим критерієм хорошого фахівця є проходження особистої терапії та супервізії, так як це необхідна умова ефективної професійної діяльності.

Також важливим критерієм є те, які відчуття у вас виникають під час роботи з психологом. Якщо вам комфортно і ви довіряєте своєму фахівцеві, то ви перебуваєте на правильному шляху до вирішення своєї проблеми.

Якщо у вас є відчуття, що самостійно не справляєтеся з проблемами, може варто відвідати психолога?