Кіпр - унікальне місце, де є усі можливості для чудового відпочинку: цікаві руїни (вони допомагають зануритися у минуле, більше детально вивчити історію краю), комфортабельні пляжі (тут можна забути про суєту), смачна національна кухня (щоб ви відпочили не лише серцем). В одних курортах не змовкає шум вечірок та дискотек, а інші готові запропонувати тихий, спокійний відпочинок, різноманітні екскурсії до стародавніх пам’яток.

Існує легенда: саме недалеко берегів Кіпру народилася богиня кохання і краси, Афродіта. Якщо бути точнішими, то вона вийшла в пінистих хвилях на скелі, які оточують мальовничий пляж, названий сьогодні в її честь. Туристи охоче вірять місцевим розповідям. Тому багато приїжджає сюди, щоб поплавати з коханою чи знайти унікальний камінь в формі серця. Вважається: тут можна віднайти свою любов, або зберегти вже згасаючі почуття. Все більше молодят обирають Кіпр, щоб зв’язати себе узами сім’ї.

Проте острів відомий не лише цими особливостями.

Топ-10 фактів, які вас зацікавлять

  1. Багатьом відомо, місце може похвалитися найкращими пляжами в світі. Понад 46 місцевих узбережь отримали почесний “Блакитний прапор” - найважливішу відзнаку, яка вказує на чистоту, високу безпеку, бездоганний сервіс. До речі на острові не лише пляжні зони відрізняються комфортом. В містах тут найнижчий рівень злочинності.
  2. Столиця - велике поселення Нікосія. Важливий промисловий та торговий центр, який розділений двома країнами: Грецією і Туреччиною. Через увесь населений пункт проходить особлива “Зелена лінія”, яка ділить його на дві окремі частини.
  3. Як ви думаєте, чому місце назвали саме Кіпром? Шукаючи відповідь на запитання, проводилось багато дискусій серед науковців. Проте найбільш достовірною версією вважають наступну: на латинській мові назва республіки означає “мідь” (kuprum).
  4. Територія належить Греції і Туреченні, а його 2,5% відноситься до Великобританії. На сьогоднішній день тут проживає близько 18 тис. англійців, 48 тисяч росіян та 170 тис. турків. Хоча основу населення все ще складають корінні греки.
  5. Важливо відмітити, місце є найбільшим виробником вина в усій Європі. Тут проводять цікаві винні фестивалі, де кожен бажаючий може вдосталь напитися хмільним напоєм (слід пам’ятати, вхід на подібні заходи не безкоштовний). Крім цього в багатьох містах проводять карнавали на честь давньогрецького бога виноробства Діонісія.
  6. Якщо ви шукаєте справжній рай на Землі, то дана територія претендує на дане звання. Цілих 300 днів в році тут світить сонце. Клімат відрізняється особливою м'якістю: дощі бувають рідко, а температура повітря становить близько 20-30 градусів.
  7. Збираєтесь найближчим часом відвідати місцину і гарно там відпочити? Тоді запам’ятайте, місцевим жителям не слід показувати відомий на заході знак “Окей” (складені дві пальці руки по формі кола). Вас можуть зрозуміти неправильно, адже серед острів’ян цей жест означав - людина нетрадиційної орієнтації.
  8. Вчені стверджують, перші люди з’явилися в цих місцях коло 8000-10 000 років до н.е. Цікаво, але народ, який проживав на території в бронзовий та мідний вік, був досить багатим у світі. Пояснюється великими покладами міді.
  9. Кіпріоти майже ніколи не п’ють алкогольні напої, можливо, через надто гарячий клімат. Якщо в кафе зустрічається компанія друзів чи подруг, вони не будуть замовляти пиво, вино, а зупиняться на безалкогольних коктейлях, фраппе, шейках.
  10. Внеском Кіпру в світову кулінарію називають особливий сир Халумі. В 1999 році його назвали національним символом та основним продуктом.