Метод навчання англійської мови дітям був створений Хелен Дорон понад тридцять років тому і завоював популярність у всьому світі.

Заняття англійською мовою, проведені методом Хелен Дорон, засновані на захопленні і веселощах та стимулюванні багатьох почуттів. Цей метод передбачає, що якщо ви створите правильні умови для дитини, вона зможе вивчити будь-яку іноземну мову. Саме тому тримісячні малюки відвідують школи Хелен Дорон, а маленькі діти легко навчаються нових слів і фраз. Яка ефективність цього методу? Виявляється, її прийоми основані на знаннях про процеси природного засвоєння мови та нейропластичності мозку. Тому англійська мова від Хелен Дорон - це чудовий спосіб її вивчати.

Коли настав час вивчити іноземну мову?

Згідно теорії Ноа Хомського, всесвітньо відомого мовознавця, всі люди мають вроджену здатність опановувати будь-яку мовну систему. Це означає, що існує одна загальна універсальна граматика, яка дозволяє дітям без особливих труднощів засвоювати мову навколишнього середовища. Цей процес відбувається абсолютно природним шляхом, оскільки люди народжуються із граматичними структурами в мозку, а розуміння їх динаміки дозволяє більш ефективно навчати дітей іноземних мов.

Yes

Нейропластичність мозку відповідає за здатність набувати. Коротше кажучи, мозок запрограмований на навчання - отримуючи та запам'ятовуючи нову інформацію, ви збільшуєте кількість зв’язків між нейронами. У дітей ці процеси особливо інтенсивні, тому кажуть, що вивчення іноземної мови дається їм набагато простіше, ніж дорослим.

Останні дослідження також доводять, що мозок залишається пластичним протягом усього життя, навіть у старості. Однак це не змінює того факту, що раннє дитинство дає найкращі шанси на ретельне оволодіння другою та наступними мовами. Тому читати чи співати англійською мовою немовлятам має сенс, як і участь дошкільника в цікавих та індивідуальних заходах.

Однак у багатьох батьків виникають сумніви - чи може зарано вивчати іноземну мову? І чи не відправляти немовля чи дошкільника на такі заняття? Ймовірно, ця невизначеність пов’язана з тим, що ми самі пов'язуємо навчання із зусиллями та обов'язком. Уроки в школах Хелен Дорон не схожі на традиційні уроки. Цей метод вивчення мови близький до природного засвоєння і відбувається під час веселощів. Дітей просто оточують іноземною мовою, виконуючи цікаві для них заняття або у випадку з немовлятами - вони просто грають та досліджують приміщення.

Як діти вивчають мову?

Діти засвоюють рідну мову несвідомо. Вони, схоже, не докладають великих інтелектуальних зусиль для оволодіння нею. Дитина чує слова, вимовлені батьками, стає свідком багатьох розмов, починає асоціювати конкретні імена з предметами чи людьми. Потім вимовляє перші слова сама і будує прості речення. Вона повністю занурена у систему - переживає її практично постійно. За цей час мозок проводить величезну роботу.

Yes

Якщо ви хочете навчити дитину іноземної мови, варто наслідувати цим природним умовам. Звичайно, найкращі результати отримують, живучи за кордоном, маючи хоча б одного з батьків, який розмовляє мовою. Це називається занурення - найшвидший і найефективніший метод. Однак якщо ви не маєте можливості ним користуватися, варто знати, якими іншими способами дитина може ефективно оволодіти мовою.

  • Прослуховування - варто якомога частіше знайомити свого малюка з іноземною мовою та акцентом. Ви можете це зробити, включаючи пісні, аудіокниги, фільми чи казки. Заняття з носієм мови також принесуть хороші результати. І якщо ви самі це відчуваєте, ніщо не заважає вам говорити з дитиною іншою мовою, наприклад, під час гри, їжі чи покупок.
  • Гра - це основна діяльність дитини, під час якої вона дізнається найбільше про навколишній світ. В ідеалі, тоді іноземна мова супроводжує малюка під час найбільш захоплюючої діяльності. Простіше запам’ятати нові слова чи пропозиції, якщо вони з’являються в контексті, який може бути зрозумілий людині і близький її інтересам.
  • Переживання - навчання через досвід, який залучає багато почуттів, також приносить чудові результати. Дослідження показують, що мозок найкраще вчиться в русі. Тому ви можете вивчити мову, танцюючи, імітуючи жести або граючи з використанням м’яча та інших пристосувань. Також викликає переживання створення художніх творів, пізнання різних текстур, запахів, приготування їжі, прибирання, одним словом - все, що будь-яким чином забезпечує дитину різними сенсорними стимулами.