Сьогоднішні реалії говорять про неможливість повністю налагодити поставки електроенергії без перебоїв і згідно із стандартами. Серед причин можна назвати застарілі підстанції та комунікації, природні явища і різке збільшення числа побутової техніки.

Потужність пристроїв різко зросла і мережі просто не справляються з навантаженням, особливо в години пік вранці і ввечері. Слід убезпечити себе від такого явища і придбати стабілізатор напруги, які можуть вирішити деякі проблеми енергозбереження. Ринок рясніє цікавими пропозиціями і доведеться провести порівняльний аналіз. Можна розглянути два найбільш популярних типи, що відносяться до релейних і електромеханічних пристроїв.

Релейні моделі

Такі стабілізатори зустрічаються досить часто. Компактні моделі дозволяють відслідковувати навантаження і рівень напруги, проводити коректування для отримання потрібних 220 В на виході.

Всередині встановлено мікроконтролер і автотрансформатор, здатний підвищувати величини при значному падінні. Дуже добре підходить цей стабілізатор для заміського житла, оскільки далеко від центрів нерідко можна спостерігати подачу в 160 В, явно недостатню для багатьох приладів.

Допомогти підвищити значення допомагають чотири обмотки і реле, яке взяло на себе функції управління. На вході відбувається вимір напруги, щоб електронна система змогла порівняти дані з номінальним режимом.

Автоматично підключаються обмотки для досягнення потрібного результату. Проходить робота по декількох щаблях і для коригування знадобиться менше секунди. Перевантаження приведуть до відключення струму і після нормалізації майже відразу станеться відновлення.

Перевагою вважається невеликий розмір і вміння працювати з великим діапазоном. Рівень шуму досить мінімальний. При цьому перевантаження підскакує до 110 відсотків.

Мінусом є реле, яке клацає при роботі. Гідною заміною послужить електронна модель, де реле замінили безшумні електронні ключі.

Електромеханічний стабілізатор

Такі пристрої активно використовуються в самих різних сферах. Багато що залежить від одного нюансу. На дачах і в офісах можна зустріти однофазну модель, що допомагає впоратися з перепадами напруги.

Трифазні прилади знайшли популярність лише останнім часом. Вони стали затребувані на виробництві, при будівництві житлових будинків або в приватному котеджі і фермерському господарстві.

Стабілізатори використовуються в різних варіантах. Їх можна закріпити на стіні або столі, поставити на підлогу або зафіксувати поруч з лічильником. Потужність приладів в межах від 500 до 20 000 кВт і завжди вдасться знайти потрібний варіант.

Значення напруги на вході перестають відігравати суттєву роль. Діапазон значно розширено і вдається підвищити швидкість роботи для видачі потрібного параметра. Модифікація майже позбавила від шуму і вплинула на розміри конструкції.

Найкраще проявляють себе трифазні прилади. Три досить автономних блоки не заважають одночасному включенню потужних побутових пристроїв. Робота ведеться в нормальному режимі і не на межі. Однофазні моделі нерідко купуються комплектом, щоб встановити кілька штук спеціально для окремого обладнання.