Побудувати своїми руками будинок - це мрія кожного поважаючого себе чоловіка. Але для того щоб реалізувати свої плани необхідно мати певний запас часу, деякі навички виконання робіт, придбати потрібні матеріали та інструменти. В інтернеті можна отримати практично всю інформацію про те, як виконувати ті чи інші роботи.

У будь-якому випадку будівництво будинку справа клопітка і непростий. Для того щоб не упустити ніякі важливі деталі монтажу конструкцій будинку, слід розробити проект виконання будівельно-монтажних робіт. Як правило, розробкою проектів займаються спеціалізовані організації. Щоб уникнути всіляких непорозумінь під час будівництва та експлуатації будинку, краще звернутися до професіоналів - проектувальникам. З них же можна потім спитати за помилки, якщо такі виникнуть.

В правильно розробленому проекті будуть враховані всі деталі будівництва будинку, починаючи від земляних робіт і влаштування фундаментів, і закінчуючи розведенням комунікацій і обробкою. Також проводяться інженерні вишукування, визначається тип ґрунту, на підставі чого проводиться розрахунок міцності фундаментів і визначається їх тип.

У проекті буде вказана потреба в будівельних матеріалах і необхідне їх кількість. Матеріали для будівництва краще купувати поетапно, починаючи з тих, що потрібні на початковій стадії робіт. Інакше, вся будівельний майданчик буде заставлена матеріалами, а це ускладнить роботу техніки і може викликати плутанину. Ще одним важливим фактором якісного будівництва є наявність інструментів. Набір інструментів багато в чому залежить від матеріалу, з якого ведеться будівництво будинку.

Набір необхідних інструментів можна розглянути на прикладі будівництва дерев'яного будинку з колод. Будь-яке будівництво починається з риття котловану під фундамент. Як правило, для дерев'яного будинку монтують стрічковий фундамент. Для риття траншеї знадобиться штикова і совкова лопата, лом і кирка, в залежності від категорії грунту. Дно траншеї підсипається піском і щебенем і ретельно трамбується. Далі можна приступати до пристрою дерев'яної опалубки. Для цих робіт можуть знадобитися різний кріплення, саморізи, рулетка, будівельний рівень, брус і дошки, в'язальний дріт.

Потім проводиться заливка бетонним розчином, і через деякий час, після схоплювання бетону, можна приступати до монтажу основного каркасу дерев'яного будинку. Обов'язковий набір інструментів повинен включати в себе наступні найменування:

  1. Електродриль зі свердлами.
  2. Бензопила, ножівка, пила двуручна.
  3. Болгарка з фрезою.
  4. Блок і пристрій для підтягування і підйому колод.

Про молоток, стамеску і сокирі навіть не говоримо, тому що без цих інструментів взагалі не можна починати будівництво дерев'яного будинку. Звичайно ж, метр і рулетка повинні бути під рукою.

Всі перераховані матеріали стануть в нагоді не тільки для монтажу коробки дерев'яного будинку. Вони також будуть затребувані при влаштуванні даху будинку і інших конструктивних елементів будівлі.