Соска чи пустушка потрібна малюкові тоді, коли ви почали відучувати його від грудного вигодовування, або ж для задоволення його смоктального рефлексу, коли поруч нема материних грудей (під час сну, аби уникнути капризів). На сьогодні виробники пропонують величезне розмаїття форм та матеріалів. Розібратися з вибором нескладно, головне – дотримуйтеся кількох простих рекомендацій.

Які бувають пустушки, і як вибрати соску відповідно до віку малюка?

Що варто знати про форми

Найбільш популярними є пустушки, що за формою нагадують соски на материних грудях. Така форма особливо допомагає тоді, коли ви хочете потихеньку відучити малюка від материнського молока, тоді він починає менше капризувати.

Також трапляються ортодонтичні соски. Вони трохи скошені вниз і приплюснуті з обох боків. Такі пустушки сприяють тому, аби малюк правильно тримав язика, за рахунок чого в нього укріплюватиметься нижня щелепа.

Анатомічні соски відрізняються від інших тим, що їхня поверхня зроблена так, аби не тиснути на піднебіння.

Пустушки і вік

Чим старший малюк, тим більшої соски він потребує. Для новонароджених вибирайте найменші пустушки, коли ж дитина почне їх випльовувати (бо вони вже надто маленькі, аби триматися в роті), тоді пора брати щось більше.

Матеріал

Сьогодні виробники пропонують два варіанти пустушок: із латексу та з силікону.

Латексні соски мають характерний гірчичний колір. Вони дуже м’які та надзвичайно еластичні. Це природній матеріал (латекс виготовляють з молока каучукового дерева), насичений білками та амінокислотами, з характерною пористою структурою. Саме через таку структуру він схильний до утворення маленьких тріщинок у процесі користування, і саме тому пустушки з латексу здатні прослужити не більше, ніж 1,5 місяці. Зрозуміти, коли пора замінити таку соску, можна по її стану, а також по запаху, бо в цих тріщинках можуть накопичуватися бактерії.

Силіконові соски виготовляються з синтетичного матеріалу. Він має прозорий колір, його структура гладка і непориста, складніше піддається деформації й не накопичує бактерій, тому ви не почуєте від пустушки неприємного запаху. Ще велика перевага силіконової соски в тому, що за нею легко доглядати і справді якісно очищувати. Прослужить така соска значно довше - 2-3 місяці, але й ціна її буде трохи вищою.

В цілому, обидва варіанти хороші, головне – вчасно замінювати соску на нову, аби вона не стала розмножником хвороботворних бактерій.

Відомі бренди

Європейська якість, відповідність суворим стандартам, продуманість і максимальна зручність у використанні, – ось, що пропонують відомі світові бренди Avent, Canpol Babies, LOVI, Nuvita, Heimess.

Для немовлят найбільшою популярністю користується силіконова пустушка Canpol Babies, що виконана з абсолютно безпечного силікону, має зручні отвори на щитку, а також захисний ковпачок.

Для діток від 6 місяців ідеальним варіантом стане нічна пустушка Avent, з ортодонтичною м’якою силіконовою соскою і зручним кільцем для тримання.