Уявімо ситуацію: хочете розібрати речі у шафі, тому що потрібно підготуватись до нового сезону або нікуди складати обновки. Здавалось би, проста задача, яка потребує елементарного рішення. Запланували цю справу на найближчий вихідний, але ніяк не налаштуєтесь. Причина теж елементарна: відчуваєте голод, і не можете зосередитись. Вирішити задачу допоможе найкраща доставка піци або приготування смачного обіду власноруч. Однак, ви не хочете робити паузу й не можете діяти. Якщо спростити, це називається прокрастинацією.

Щоб простіше налаштуватись на неприємну справу, можна запланувати щось приємне після завершення завдання. Наприклад, сказати собі, що обов’язково замовите піцу тут: https://lapiec-pizza.vn.ua/.

Як мотивувати себе та чи потрібно це робити?

Знайдеться людина, яка скаже: «Вам просто не вистачає мотивації». Тобто, немає «картинки» результату, в якій обновки лежать на полиці, а речі осіннього сезону – знаходяться на відстані витягнутої руки. Також проблема у тому, що ви не розібрались, чому потрібно наводити лад у шафі у найближчий вихідний. Можливо, на цей день друзі пропонували зіграти в теніс чи людина, якою ви захоплюєтесь, покликала вас на побачення. Третя проблема у тому, що не можна відділити задачу, підготовку й виконання. Ви знаєте, що потрібно розібрати шафу, однак не думаєте про те, як діяти з непотрібними речами й куди складати аксесуари, які купили разом з обновками.

В цій ситуації є ще один «підводний камінь» – почуття голоду, яке відносимо до базових потреб людини. Так закладено природою: поки ми не відчуваємо себе ситими та у безпеці, не можемо думати про інші справи. Тому простіше замовити піцу, приготувати обід самотужки чи попросити про це когось із рідних, ніж намагатись ігнорувати почуття голоду та розбиратись з незрозумілим завданням на голодний шлунок.

Замість висновків:

  • Спочатку виспатись, поїсти, відчути себе у безпеці, а потім братись за важливі справи. Спершу розберіться з власним відчуттям голоду, а потім – з речами, які випадають з шафи.

  • Уточнити задачу: як діяти в тій чи іншій ситуації, коли важливо її завершити, чи є конкретні часові обмеження до виконання.

  • Окремо розібратись з непотрібними речами, окремо – розмістити аксесуари, окремо – «прилаштувати» на полицю свої обновки. Також можна віддячити себе за успішне проходження кожного етапу. Наприклад, замовити піцу після завершення задачі.

  • Якщо потрібно, зверніться за допомогою. Може, друзі з радістю розберуть речі у шафі разом з вами в обмін на домашню вечірку.

Так ви отримаєте не нудну термінову справу, яку хочеться відкладати й надалі, а приємну перспективу поїти смачну піцу, зустрітись з друзями та придивитись до вільного місця у шафі.