Правильне встановлення сонячних колекторів (Solarbud.Energy) має істотний вплив на їх продуктивність, тобто скільки енергії можна отримати від сонця. Важливий кут колектора і місце його встановлення. Що слід пам’ятати під час монтування та яких принципів роботи слід дотримуватися, щоб сонячна установка не була пошкоджена?

Кут нахилу сонячних колекторів

Вибираючи місце установки сонячного колектора, не забудьте дотримуватися такого кута нахилу по відношенню до земної поверхні, при якому поглинання сонячної енергії буде максимальним. Це означає, що кут падіння сонячного випромінювання на поглиначі повинен бути перпендикулярним якомога довше. Рекомендується колектори нахиляти до горизонталі під кутом α = β ±15°, де β - широта. Практика показує, що найбільш ефективними є колектори, встановлені під кутом 40°. Якщо нахил колекторів можна змінити, влітку вони будуть найбільш ефективно працювати під кутом 30°, а взимку 60°.

Місце встановлення колекторів

Важливо також, щоб поверхня колектора була повернена на південь зі значним допуском ± 45°. З більшим відхиленням ефективність сонячного колектора вже помітно знижується.

Тому рекомендується встановлювати плоскі та вакуумні колектори на схилі даху з півдня. Деякі типи вакуумних колекторів дозволяють встановлювати їх без необхідності забезпечення мінімального та максимально допустимого нахилу, що виникає внаслідок експлуатаційних міркувань. Тому їх можливо встановити на фасаді будівлі або на горизонтальному даху квартири. Кут поглинача може бути додатково відрегульований обертанням вакуумних труб в даному типі сонячних колекторів.

Колектори зазвичай розміщують на даху з півдня, оскільки він найбільш сонячний і сприятливий з точки зору кількості сонячної радіації, що падає на нього. Якщо поверхні даху орієнтовані у напрямку схід-захід, можна по черзі використовувати дві окремі колекторні батареї або збільшити колекторну батарею, встановлену на одному схилі - бажано на західному.

Наповнений рідиною колектор має певну масу, тому конструкція даху повинна мати достатню міцність. Якщо встановлено кілька колекторів, можливо, знадобиться зробити додаткову несучу конструкцію або - в нових будинках - адаптувати конструкцію даху. Часто забувають, що колектор - це лише прилад і вимагає вільного доступу до нього у разі поломки. Цей доступ є необхідним і його слід враховувати при установці сонячного колектора.

Захист колектора та монтаж

  • Оскільки нагрівальне середовище змінює температуру, змінюється і його об'єм у системі. Щоб запобігти втраті холодоагенту із замкнутого сонячного кола, використовуйте розширювальні ємності з мембраною, стійкою до води або гліколю (вони повинні мати відповідні дозволи).
  • Крім того, установка, як система під тиском повинна бути захищена запобіжним клапаном, однак для розширювальної ємності правильного розміру тиск у системі не повинен перевищувати допустимий, щоб запобігти спрацьовуванню запобіжного клапана та витоку холодоагенту з системи.
  • Сам колектор повинен мати корпус, стійкий до змін погодних умов, включаючи скло, стійке до тиску снігу або граду. Кріплення колектора повинно бути досить міцним, щоб уникнути розхитування або переміщення під час сильних вітрів. Зокрема, це стосується ситуації встановлення колекторів на поверхнях, де сили вітру будуть найбільші.

Існує кілька важливих правил, які слід пам’ятати при установці сонячної установки. Їх дотримання дозволить максимально використати її можливості, але також захистить від збоїв чи пошкоджень - як самих колекторів, так і вашого будинку.