Полікарбонат - один з найбільш широко використовуваних полімерів - термопластів в сучасному світі. Його поширеність зумовлена багатьма факторами, і не в останню чергу тим, що полікарбонат дійсно перевершує за своїми властивостями більшість аналогічних матеріалів. Однак, як і у будь-якого іншого матеріалу, у полікарбонату, який ви можете придбати на сайті https://www.modernpl.com.ua/, є як переваги, так і недоліки.

Давайте розглянемо основні плюси і мінуси цього полімеру.

Переваги полікарбонату:

  • надвисока міцність і ударостійкість. З цієї причини саме полікарбонат використовується в виготовленні поліцейських щитів і куленепробивного скла для банків і урядового транспорту.
  • прекрасні оптичні властивості і блокування ультрафіолетового випромінювання. Полікарбонат добре проводить світлове випромінювання, не пропускаючи при цьому ультрафіолет, що робить його відмінним матеріалом для виробництва світлопрозорих конструкцій. Також полікарбонат дуже добре утримує тепло, і тому він дуже популярний у виготовленні тепличних конструкцій.
  • полікарбонат дуже мало важить у порівнянні зі склом, акрилом та іншими термопластами. Тому він зручний в транспортуванні і установці.
  • стійкість до будь-яких кліматичних умов - високих і низьких температур, надлишку сонячного світла і опадів. Конструкції з полікарбонату легко переносять будь-які погодні умови і тому використовуються практично у всіх куточках земної кулі.
  • полікарбонат можна зробити будь-якого ступеня прозорості - від повністю прозорого до практично матового. Все в залежності від конкретних потреб і мети використання. Також полікарбонат може мати широкий діапазон кольорів.
  • довговічність - сам по собі полікарбонат практично вічний, адже він не розкладається органічним шляхом (цей, до речі, безсумнівний плюс в плані побутового використання матеріалу, одночасно є і його недоліком, але про це трохи пізніше).

Недоліки полікарбонату:

  • більш висока в порівнянні із схожими матеріалами ціна. Високій якості цього матеріалу відповідає досить висока його ринкова вартість, втім, це не можна по-справжньому назвати недоліком, адже, як відомо, за якість треба платити - це цілком справедливий стан речей.
  • невисока стійкість до абразивних впливів. Лист полікарбонату дуже складно розбити, але ось подряпати цілком можливо. При неймовірно високій стійкості до загальних механічних впливів цей матеріал (як і абсолютна більшість аналогічних матеріалів) піддається точковим (локальним) впливам.
  • низька стійкість до лугу і інших розчинників. При догляді за виробами з полікарбонату слід уникати використання лужних і висококислотних продуктів побутової хімії.
  • неекологічність і дорожнеча виробництва. Промислове виробництво будь-якого термопласта обходиться недешево, і плюс до того, при виробництві полікарбонату використовуються такі речовини, як фосген і хлор - досить шкідливі як для людини, так і для навколишнього середовища хімікалії.
  • мабуть, головний і основний недолік полікарбонату - це проблеми з його утилізацією. Як і будь-який пластик, полікарбонат, як було сказано вище, сам по собі не розкладається і може залишатися в екосистемі планети багато століть, а утилізація цього матеріалу - досить проблемний і дорогий процес.