Складно уявити сучасні ресторанні страви без додавання приправ та спецій? Авжеж! Жоден кулінар не обходиться без приправ, які й стають завершальною крапкою під час приготування кожної страви. А незабутній аромат страв та навіть деяких напоїв спонукає ситих та задоволених клієнтів приходити до закладу ще і ще. Адже спеції – один з основних компонентів не лише м’ясних, рибних, овочевих страв, а й деяких напоїв – наприклад, глінтвейну та кави з прянощами. Купити спеції для HoReCa Ви можете у Торговому домі «Любисток». Це провідний український виробник спецій, приправ та прянощів, який пропонує не лише традиційні, а й сертифіковані органічні приправи, а також широкий асортимент кондитерських інгредієнтів.

Що ж, давайте поглянемо, які спеції на сьогодні найбільш популярні у ресторанному бізнесі. Розповімо про їх корисні властивості та про страви, до яких їх варто додавати, щоб страви вийшли ще більш ароматними та корисними.

Перці

Існує багато видів перців, тому ми вирішили об’єднати їх в одну категорію. Чим корисна ця спеція? Це природне джерело вітамінів А та В. Перець корисний для травлення, він стимулює вироблення шлункового соку та сприяє швидшому перетравленню їжі. До того ж, він сприяє покращенню роботи серцево-судинної системи.

Найпопулярніші види перців у ресторанному бізнесі:

  • чорний перець;
  • паприка;
  • чилі;
  • духмяний;
  • білий;
  • зелений;
  • рожевий.

Куди додають перець? До м’ясних, рибних, овочевих страв, до супів та салатів. Можна одразу купити суміш спецій, яка ідеально підійде для приготування гострих страв.

Орегано

Спеція орегано має яскраво виражений смак та активно застосовується для приготування рибних та грибних страв, супів, гарячих бутербродів. Орегано додають до томатної пасти, макаронів та навіть запіканок. Систематичне вживання орегано сприяє покращенню імунітету, нормалізації підвищеного тиску, налагодженню обмінних процесів у організмі.

Базилік

Базилік сприяє зміцненню імунітету та вважається корисним для людей, які мають захворювання шлунково-кишкового тракту. Він є джерелом ефірних олій, вітамінів B та C.

У ресторанному бізнесі спецію купують та додають до курячих та сирних супів, тушкованого м’яса, паштетів, омлетів. Також він чудово поєднується зі стравами із морепродуктів.

Гвоздика

Приправа гвоздика – це сухі квіти гвоздичного дерева, які додають пікантного смаку не лише напоям, але й стравам, маринадам. Гвоздику додають до м’ясних та овочевих страв, десертів, а також це один з основних компонентів глінтвейну, чаю масала, грогу.

Гвоздика корисна при захворюванні дихальних шляхів, адже полегшує дихання та має антисептичну дію. Також вона прияє покращенню травлення.

Кориця

Найчастіше корицю можна зустріти у випічці, тому її активно використовують кондитерські та кафе. Проте купити спецію варто й для приготування тушкованих страв, напоїв. Наприклад, у осінньо-зимовий період кориця – одна з основних спецій, яку додають для приготування глінтвейну.

Щодо корисних властивостей, то кориця сприяє нормалізації рівня цукру в крові, тому дієтологи радять вживати цю спецію людям, які хочуть схуднути або просто постійно слідкують за своєю фігурою. А ще кориця сприяє покращенню кровообігу та допомагає активізувати роботу мозку.