Вібропресування - це сучасний метод виготовлення бетонних елементів. Він дозволяє отримувати високоякісний бетон з різними властивостями в залежності від передбачуваного використання даного продукту. Машина для виробництва бетонних блоків, тобто машина для ущільнення і формування бетонної суміші на спеціальних виробничих піддонах, відповідає за весь виробничий процес. Вібропреси VAST відрізняються високою якістю, тому їх часто рекомендують спеціалісти.

Вібропресування

Метод вибропресса полягає у впливі на бетонну суміш двох процесів, а саме:

  • вібрація (тряска) - елементи суміші рівномірно розподіляються по піддону під її впливом. Крім того, вібрація знижує в'язкість суміші і силу тертя між її частками, завдяки чому готовий бетон має однакові параметри в кожному кубічному сантиметрі виробу.
  • пресування (видавлювання) - в цьому процесі за допомогою штампа прикладається стискаюча сила, долаючи внутрішню силу тертя суміші, в результаті чого з неї видаляється зайве повітря. Результатом процесу є отримання належного ущільнення і зчеплення всієї маси.

Вібропресування зазвичай здійснюється двома способами:

  • на першому етапі бетонна маса піддається тільки вібрації;
  • на другому - додається стискаюча сила.

Вплив вібрації і стиснення виключає можливість виробничих помилок. Після завершення вибропрессования піддони з фасонними залізобетонними елементами транспортуються в камеру дозрівання. Там вони набувають своїх остаточних властивостей приблизно за 24 години.

Типи пресів для бетонних блоків

За конструкцією вібропреси діляться на два типи:

  • мобільні вібропреси - процес формування і ущільнення відбувається в їх корпусі на бетонній плиті, по якій машина рухається по прямій лінії, залишаючи позаду сформовані бетонні вироби, такі як бруківка або блоки. У цьому випадку потрібні елементи можуть бути виготовлені прямо на будівельному майданчику;
  • стаціонарні преси для бетонних блоків - встановлюються в виробничому цеху. Вібропресування бетону відбувається на вибростолі, на якому розміщуються піддони. Під столом, який є основним елементом всієї машини, знаходяться спеціальні механічні вібратори, що змушують його вібрувати з певною частотою. Вплив передається бетонній суміші, що заповнює піддони.

Варто пам'ятати, що процес виробництва будівельних елементів повинен якісно контролюватися і бути стандартизованим, сокільки готова продукція підлягає технічному погодженню.