Дилемою для водіїв, які купують зимові шини, є вибір правильного розміру. Чи є поширена думка про перевагу вужчого протектора над ширшим обгрунтуванням в умовах зимової експлуатації?

Пріоритети зимової безпеки

Вибираючи розмір для зимових шин, слід дотримуватися рекомендацій виробника, які найчастіше можна знайти в сервісній книзі автомобіля. Іноді кількість рекомендованих розмірів велика, що обумовлено широким асортиментом коліс, запропонованих для даної моделі автомобіля. Тому у власника є вибір: купувати вужчі або ширші шини. Крім того, можна вигідно придбати зимові бу шини на автомобіль.

Зима - досить специфічний період, протягом якого спостерігаються значні коливання температури та різні атмосферні явища. Дороги іноді покриті не тільки снігом, а й льодом, болотом або калюжами. Забезпечення оптимального рівня безпеки повинно базуватися на виборі рішення, яке підійде до будь-яких умов.

Переваги ширших шин

Широкі шини підходять для використання в теплі періоди року. Більший контакт з поверхнею гарантує кращу тягу на сухих поверхнях та коротший гальмівний шлях. Ви також не повинні забувати про переваги низького профілю, який супроводжує цей тип шин. Це збільшує жорсткість, наслідки чого особливо помітні при поворотах. Таким чином, ви можете розраховувати на кращу керованість.

І на вологих поверхнях широкий протектор доведе свою перевагу. Більше тертя призводить до скорочення гальмівного шляху, що має велике значення з точки зору забезпечення належного рівня безпеки. Важливо, однак, що всі ці особливості набувають значення незалежно від температури навколишнього середовища. Тому вони також є вагомими аргументами для вибору ширших шин.

Переваги вужчих шин

Оскільки ширший протектор демонструє кращу маневреність та гарантує менший гальмівний шлях взимку, які аргументи для вибору колеса меншого розміру? У цьому контексті можна виділити два ключові питання.

  • Перший - це зчеплення на засніжених поверхнях. Для більш вузьких шин тиск на одиницю площі більший. На практиці це означає кращу тягу, яка буде видна перш за все на свіжому, сильному снігу. Вищий профіль, з іншого боку, полегшить проходження крізь товсті шари снігового покриву.
  • Другий аргумент вибору вужчих шин - їх значно більший опір акваплануванню. З шини  меншого розміру стікає менше води, що зменшує ймовірність втрати контролю над транспортним засобом.

Питання щодо комфорту, покупки та експлуатації

Вибираючи правильний розмір шини, не ігноруйте критерії, що не стосуються безпеки. Ширші шини коштують значно дорожче і, крім того, створюють більш високий опір коченню, що означає більш високу витрату палива. З точки зору комфорту, цей тип шин також не має шансів перед більш вузькими аналогами. Вони демонструють значний шум і середню амортизацію нерівностей доріг.

Яку ширину протектора слід вибрати?

Більш збалансованим та безпечним вибором, здається, є придбання найвужчих можливих шин, рекомендованих виробником для даної моделі автомобіля. Це пов’язано із забезпеченням більш високого рівня безпеки в екстремальних ситуаціях, тобто під час значного снігопаду або великої кількості води на дорозі.

Вузькі шини також є більш доступними для придбання. Тож за ту ж суму можна придбати меншу модель, але вищого класу. Саме якість повинна бути основним критерієм вибору зимової шини. Це має набагато більший вплив на безпеку, ніж ширина протектора. З цієї причини варто вибирати продукцію з пропозиції визнаних виробників, таких як Continental, Goodyear або Fulda.