Більшість аналізів крові на вагітність проводяться натще. Це тести, що вимагають невеликої кількості крові, але дозволяють виявити багато розладів в організмі матері та дитини.

Аналізи крові є невід'ємним елементом правильного плину вагітності. Лабораторні тести дозволяють раннє виявлення багатьох розладів, а також самостійно виявляти вагітність. Крім традиційних тестів на вагітність, жінка може вибрати генетичні, особливо якщо існує висока ймовірність генетичного дефекту дитини. Здати кров на аналіз у якісній лабораторії можна, звернувшись у компанії сінево.

Аналізи крові, що підтверджують вагітність

Традиційний тест на вагітність зазвичай використовується для діагностики вагітності вдома. Він полягає у виявленні бета-ХГЛ у сечі або бета-субодиниці хоріонічного гонадотропіну. Однак це не тільки пов'язано з вагітністю. Його збільшення в крові та сечі може також вказувати на рак яєчників, рак хоріона або навіть ефект куріння марихуани. Однак він виконується як аналіз крові, що підтверджує вагітність, а також як тест на контроль правильного розвитку вагітності протягом першого триместру. Наприкінці 13-го тижня, тобто після першого триместру, концентрація бета-ХГЛ поступово зменшується.

Якщо тест на бета-ХГЛ з сечею і аналіз крові свідчать про вагітність, під час візиту гінеколога необхідне підтвердження вагітності в ультразвуковому обстеженні.

Коли проводиться перший аналіз крові під час вагітності?

Якщо жінка підозрює, що вона вагітна, або якщо вона виконала тест, який дає позитивний результат, то лікуючий лікар замовляє пакет тестів у перші тижні вагітності. До них відносяться основні параметри, такі як група крові з резус-фактором, аналіз крові, а також моніторинг глюкози натще. Рекомендується також провести тест на сифіліс, краснуху, токсоплазмоз, вірус придбаного імунодефіциту (ВІЛ) або вірус гепатиту С.

Під час вагітності також необхідно проводити додаткові тести, що відповідають потребам жінки. Це включає в себе регулярні вимірювання рівня глюкози, тобто дозволяє виявити дисфункції щитовидної залози, тести на порушення функції нирок або багато іншого.

Генетичні тести

Вагітна жінка може виконувати генетичні тести для визначення ймовірності генетичного дефекту. Їх не потрібно тестувати натще. Вони полягають у тому, що приймається невелика кількість венозної крові, в якій тестується наявність певних речовин. Першим тестом, що використовується при дослідженні вроджених вад у вагітності, є подвійний тест (тест PAPP-A). Результат лабораторних показників корелює також з результатом просвічування шийки матки ультразвуком. Низькі рівні PAPP-A і високі рівні бета-ХГЛ з високою цервікальною напівпрозорістю можуть вказувати на високу ймовірність синдрому Дауна. З іншого боку, низькі концентрації обох цих показників з одночасним високим рівнем шийки матки можуть свідчити про виникнення синдрому Едвардса або синдрому Патау.

Потрійний тест визначає ймовірність синдрому Едвардса, синдрому Дауна, а також інших порушень центральної нервової системи (ЦНС). У цьому тесті розглядаються такі показники, як естріол, бета-ХГЛ та альфа-фетопротеїн.