Хрустка скоринка, насичений аромат спецій, соковиті шматочки, які просто тануть у роті — саме це спадає на думку, коли думаєш про м'ясо на грилі. Адже така страва є невід'ємним пунктом святкового меню та ніколи не набридає. Навіть коли за вікном звичайний понеділок, й до вихідних ще дуже далеко — замовити їжу приготовану на грилі, завжди гарна ідея.

Традиція приготування м'яса на грилі та барбекю сягає глибокої давнини. Досі достеменно невідомо у якій країні вперше готували цю страву саме за таким рецептом. Дехто вважає, що в Іспанії. Адже в іспанській мові є прадавнє слово «barbacoa». Воно означає “каркас з дерева, на якому готують їжу”.

Інші ж дослідники кулінарного мистецтва впевнені, що грильоване м'ясо уперше скуштували французи: у часи, коли на острови Франції прибули карибські пірати. Так чи інакше, гриль — один з найпопулярніших способів приготування м'яса у США, Австралії та багатьох країнах Європи. Шеф-кухарі вважають, що гриль допомагає якнайкраще зберегти текстуру кожного шматочка, а також надати страві особливої соковитості.

М'ясо на грилі: найцікавіші факти

Для приготування грильованого м'яса на дровах використовують різні види деревини. Найчастіше, це — вишня, дуб, яблуня, груша та клен. Використовувати ж хвойні породи дерева суворо заборонено: вони псують смак страви через наявність смоли.

Не менш часто, ніж на дровах, м'ясо готують на сучасних електричних грилях. Маючи такий на власній кухні, ви зможете насолоджуватися соковитою стравою мало не щодня. А якщо не любите готувати, маєте для цього обмаль часу чи не плануєте купувати черговий кухонний девайс — виручить доставка шашлику у Львові.

Й ще декілька цікавих фактів про м'ясо на грилі:

  • У Білому Домі теж полюбляють грильоване м'ясо. Щороку тут готують ребра на грилі: цю традицію започаткував 36 президент США Ліндон Джонсон.

  • Щорічний чемпіонат з барбекю проводять у Вашингтоні — сюди з сусідніх штатів та усієї Америки з'їжджаються охочі приготувати смачненьке за власним рецептом.

  • Існує ціла статистика страв, які найчастіше готують на грилі. Однозначний лідер тут — котлети для бургерів, потім — сосиски. У трійці лідерів опинилися й стейки. В Україні ж найпопулярнішою грильованою стравою є шашлик.

Також в усьому світі відзначають День барбекю: він припадає на 16 травня. Це ще одна нагода поласувати смачненьким — у ресторані, вдома чи на природі, у компанії найближчих людей.