Склад - це місце, призначене для зберігання та переміщення товарних запасів в окремому місці, яке може займати відкриту площу (звалище, депо), напівзакриту площу (укриття), частину споруди, всю конструкцію або кілька конструкцій для зберігання. Будівництвом таких об'єктів повинна займатися спеціалізована компанія. Наприклад, ви можете звернутися на сайт http://domosvit.ua/, спеціалісти якого все вам розкажуть та пояснять.

Будівництво та призначення складу

Продукти або товари, стійкі до погодних умов (вітер, сонце, дощ, температура), зберігаються у стосах. Крім того, деякі відкриті ділянки мають укриття, які захищають товари від дощу.

Товари, чутливі до погодних умов, зберігаються у закритих приміщеннях (залах). Приміщення, як правило, розташоване в одноповерховій будівлі, яка може бути виготовлена ​​з легких сталевих конструкцій. Будівля складу нагадує прямокутник зі співвідношенням сторін 3:5 або 2:3.

У невеликих комерційних складах корисна площа становить щонайменше 500 м², а висота - від 5,4 до 7,2 м, однак не перевищує 12 м. Завдання комерційних складів - регулювати асортимент відповідно до уподобань замовника. Промислові склади мають велику площу та корисну висоту. Висота споруди може становити 45 м, а колони стійок потім утворюють несучу конструкцію будівлі. Мета будівництва таких великих і високих складів - забезпечити ритмічне виконання завдань.

Види

Через технічні та будівельні рішення та ступінь забезпечення сприйнятливості до зберігання склади поділяються на:

  • відкриті - складські майданчики, склад, складські майданчики, палі тощо;
  • напіввідкриті - навіси, сараї тощо;
  • закриті одноповерхові, багатоповерхові, низькі та високі, пандусні, без пандусів, підвали, бункери тощо;
  • спеціальні - для зберігання фруктів, є холодильні камери, можна тримати легкозаймисті та вибухонебезпечні матеріали тощо.

Класифікація складів

Для того, щоб розрізняти складські приміщення, було запроваджено традиційний поділ на об’єкти класу А та В.

Склади класу А - це будівлі, розташовані поблизу автомагістралі або швидкісної дороги. Вони мають автостоянку для вантажних та легкових автомобілів, а також зону маневрування. Сама будівля складу А-класу повинна відповідати ряду технічних вимог, таким як: висота не менше 10 м, максимальна глибина складу 75 м і більше, мінімальна вантажопідйомність підлоги - 5 т / м².

Оснащення об’єкта спринклерною системою та системою освітлення, що забезпечує необхідну інтенсивність освітлення, відповідна кількість завантажувальних воріт (щонайменше 1 шт. / 1000 м²) та вхідних воріт з рівня "0" (мінімум 1 шт. / 5000 м²). Енергоощадні рішення у вигляді, наприклад, світлодіодного освітлення також починають ставати елементом будівель класу А.

Складські будівлі, які не відповідають вимогам складів класу А, класифікуються як клас В.