Щоб мінімізувати енергетичні витрати під час експлуатації будівлі, доцільно встановлювати сучасні опалювальні прилади при будівництві будинку.

Сучасна система опалення також не повинна негативно впливати на природне середовище, викидаючи в атмосферу велику кількість СО2. Економічний та ефективний обігрів будинку та постачання гарячої води забезпечуватиметься сонячними колекторами, тепловими насосами, конденсаційними котлами... Вони не тільки матимуть позитивний вплив на скорочення рахунків за енергію, але й ефективні і не вимагають від членів сім'ї залучення до їх функціонування. Монтаж системи варто довірити спеціалістам, тим більше, що ціни на монтаж систем опалення досить доступні.

Теплові насоси

Тепловий насос - залежно від типу - отримує енергію з повітря, води та грунту. Він не виробляє диму, золи та інших шкідливих речовин. Теплові насоси можуть використовуватися як для опалення будинку, так і для нагрівання води.

Тепловий насос повинен відповідати тепловій потребі будинку, це завдання повинно бути покладено на конструктора опалювальної установки. Найкраще купувати пристрій з модуляцією потужності, що є плавною адаптацією до поточних потреб.

Приймаючи рішення щодо конкретної моделі, відзначимо, скільки кіловатів тепла здатні виробляти пристрій з одного кіловата електроенергії (чим більше, тим краще), шум, який він виробляє (в ідеалі, якщо максимум 40 дБ). Також важливим є зовнішній вигляд панелі керування. Він повинен бути ясним і інтуїтивно зрозумілим і відображати вербальні повідомлення.

Конденсаційні котли

Конденсаційні котли для побутового опалення використовують тепло, яке створюється при згорянні газу або нафти і тепла, що міститься у вихлопі (у традиційних котлах такої можливості немає і воно виходить через димохід). В результаті вони використовують менше палива, ніж традиційні моделі, щоб отримати таку ж кількість тепла. Що відрізняє їх від традиційних котлів? Конденсаційні котли обладнані закритою камерою згоряння (тобто вони повністю ізольовані від приміщення), тому вони більш безпечні для використання і не існує ризику отруєння окисом вуглецю, що виникає при горінні з недостатньою кількістю кисню.

Великою перевагою конденсаційних котлів є те, що вони можуть бути змонтовані практично в будь-якій точці будинку, оскільки повітря, необхідне для спалювання, надходить безпосередньо ззовні.

Сонячні колектори

Слід визнати, що в наших кліматичних умовах сонячні колектори не замінюють центрального опалення, але вони можуть йому допомогти. Використовуючи енергію сонячного випромінювання, колектори будуть нагрівати корисну воду, зменшуючи затрати енергії, необхідної для цієї мети, до 60%. Виробники цих пристроїв пропонують готові комплекти, що забезпечують оптимальну роботу всіх компонентів установки.

Колектори зазвичай встановлюються на даху - найкращим місцем для них є його південна область. Вони можуть бути розміщені в іншому місці на даху, але вони повинні бути спрямовані на південь під відповідним кутом. Якщо на даху неможливо встановити колектори, то їх можна розмістити на землі, фасаді будівлі, терасі або балконі.