Незважаючи на те, що в нашу країну пейнтбол прийшов відносно недавно (приблизно, в 1992 році), грі цієй набагато більше років, ніж нам здається. Спорядження для пейнтболу має предків аж в середньовічній Європі. Але чи замислюємося ми про це, замовляючи пейнтбол у Львові, наприклад, на цьому сайті?

Як все починалось?

Ще в XIX столітті у Франції була сконструйована рушниця, яку можна було заряджати спеціальними кульками з фарбою. Ця зброя використовувалась для навчання молодих бійців тактиці бою. Рушниця вийшла дорогою, про неї швидко забули. Пізніше ідея була реалізована в Німеччині: в період початку Другої Світової війни для тренування десантних штурмових загонів застосовувалися спеціальні краскомети. В основі іхньої конструкції були балони, що спочатку використовувалися для накачування човнів. У повоєнні роки пневматичні рушниці з фарбою широко застосовували американські лісники та фермери для маркування худоби чи стовбурів дерев.

Перші кульки для пейнтболу з масляною фарбою почали виробляти в 60 роках XX століття фірмою Nelson Paint Compan. У 1984 році в грі вперше використовувалися водорозчинні аналоги. Сьогодні їхній склад наступний:

  • желатинова оболонка;
  • гліцерин;
  • полімерні барвники.

Завдяки цьому кульки не тільки безпечні для одягу гравців та їхнього здоров'я, але й для природи. Колір фарби може бути будь-яким, крім червоного, щоб не створювати аналогією з кров'ю.

До речі:
Незважаючи на те, що кулі з маркера вилітають зі швидкістю близько 90 км/год, травматичність їхня менше, ніж у баскетбольного, волейбольного чи футбольного м'яча, а також у тенісного удару.

Ще кілька цікавих фактів

Дослівно це слово перекладається, як «куля з фарбою». При перших спробах гри команди складалися з 1-2 чоловік. Але тільки в 1981 році в Саттоні (штат Нью-Гемпшир, США) були встановлені перші правила пейтболу, які діють й досі.

Що таке пейнтбол? Сенс гри полягає в тому, що учасники надягають спеціальну екіпіровку. Вона захищає від удару кулі та фарби, що лопається при попаданні на противника чи інший об’єкт. Популярності новому захопленню додала стаття Чарльза Гейнсона, який охрестив заняття «Національної грою на виживання». І вже зовсім скоро він перетворився на багатомільйонний бізнес. Популярна ця гра й в нашому регіоні, тим паче, що ціни на пейтбол у Львові доступні багатьом, а вивчити ви їх зможете тут. На сайті представлене пейнтбольне спорядження на прокат.

У 1998 році з'явилася міжнародна асоціація гравців в пейнтбол. Сьогодні він визнаний в деяких країнах офіційним видом спорту, рекомендованим до розвитку.