Марка Sennheiser серед справжніх аудіофілів та просто поціновувачів високоякісного звуку добре відома не лише повнорозмірними навушниками. Не меншою популярністю користуються також нові ультракомпактні гарнітури, що їх компанія випускає спеціально для мобільних користувачів.

У цій статті ми розповімо про дві такі моделі Sennheiser: Momentum HD1 Free та CX 6.00 BT. На перший погляд вони й справді майже однакові, втім і у наших, і в закордонних магазинах продаються з такою різницею в ціні, котру важко не помітити. І з огляду на яку у потенційного покупця вже само собою виникає ряд цікавих запитань.

Ось на деякі з них ми і спробуємо знайти відповіді.

Отже, зовні Momentum HD1 Free і CX 6.00 BT дійсно дуже схожі. Проте, ще раз зауважимо, це лише на перший погляд, нехай навіть дуже уважний. Так, у них схожа (і не зовсім звична) гнучка конструкція з двома компактними блоками справа (із вбудованим пультом управління й мікрофоном) та зліва (з акумулятором) і внутрішньоканальними навушниками.

CX 6.00BT и HD1 Free: рассказ о двух беспроводных гарнитурах от Sennheiser

Скажемо більше, у них навіть ідентифікатор FCC спільний. Плюс, обидві моделі оснащені однаковими модулями бездротової передачі даних Bluetooth 4.2 і підтримують Qualcomm-івські кодеки apt-X і apt-X Low Latency.

До речі, для більш дешевої CX 6.00 BT - це дуже непоганий "плюс". Так як, коли ви підключаєте цю гарнітуру до смартфона, котрий теж підтримує apt-X, то це означає, що звук, який надходить по Bluetooth-каналу, вона відтворює без втрат і затримок та ідеально синхронізує його з візуальними ефектами в іграх і відео. Тобто, так само, як і HD1 Free, але за менші гроші.

Так в чому ж тоді різниця?

Ну, по-перше, Momentum HD1 Free і CX 6.00 BT навіть зовні, хоч і не радикально, та все ж відрізняються. Дизайн першої вибудований за схемою "червоний і чорний", а у другої, як бачимо, схема - "синій і чорний". Втім, це, так би мовити, найочевидніша зовнішня відмінність, важлива, але не істотна.

А істотні відмінності між Momentum HD1 Free і CX 6.00 BT (і це, по-друге) стають помітними, коли ви не обмежуєтеся лише швидким оглядом, а вирішуєте придивитися до них ближче. А ще краще - не лише придивитися, але й як мінімум приміряти. І тоді ви звертаєте увагу на те, що навушники у HD1 Free майже вдвічі більші, ніж у CX 6.00 BT, і напевно думаєте, що й випромінювачі у моделі Momentum мають бути більшими, а значить, і можливості в плані якості відтворення звуку у них дещо інші.

CX 6.00BT и HD1 Free: рассказ о двух беспроводных гарнитурах от Sennheiser

Саме так. І даний факт, звичайно ж, відображений у специфікаціях моделей, де компанія Sennheiser вказала, що у HD1 Free і частотний діапазон ширший, і рівень максимального звукового тиску (SPL) вищий, ніж у CX 6.00 BT (15-22000 Гц і 118 Дб проти 17-21000 Гц і 112 Дб, відповідно).

Необізнаний читач тут, мабуть, запитає, чи співвідноситься якось така різниця в акустичних параметрах пристроїв з такою значною різницею у їх ціні, і чи варто платити вдвічі більше за HD1 Free, коли від CX 6.00BT її відрізняють лише "трохи" ширший діапазон і "трохи" вищий SPL?

CX 6.00BT и HD1 Free: рассказ о двух беспроводных гарнитурах от Sennheiser

Та ми не поспішатимемо з відповіддю, а порекомендуємо спочатку послухати обидві гарнітури, і тільки потім робити перші висновки щодо якості їх звучання.

Від себе ж додамо лише, що (як нам здалося) завдяки об'ємнішим навушникам HD1 Free звучить помітно вільніше і здатна відтворювати більш чіткі та глибокі баси, але не настільки, щоб різниця в звучанні з CX 6.00BT сприймалася аж такою грандіозною. А отже, коли ви не вважаєте себе суперкваліфікованим аудіофілом (чи просто не було можливості або часу належним чином порівняти звучання обох цих гарнітур), то наважимося припустити, що цю різницю ви якщо й помітите, то навряд чи зможете оцінити її аж у цілу сотню баксів.

До того ж, ергономіка обох моделей однаково приємна і носяться вони теж однаково добре. HD1 Free компанія Sennheiser відразу назвала "найкомпактнішою Bluetooth-гарнітурою". І судячи з наших власних безпосередніх вражень, десь так воно і є, і стосовно моделі CX 6.00 BT - теж, з тією лише різницею, що вона трохи менша і трохи легша. В цілому ж, вони обидві досить легкі й досить зручні, щоб ніяк не заважати впродовж усіх 6 годин, доки вистачає заряду їх акумуляторів, а також досить компактні, щоб їх завжди й скрізь можна було носити з собою просто в кишені.

Ну, й комфорт, звичайно ж. Це ще один приємний бонус до Momentum HD1 Free і CX 6.00 BT. Обидві гарнітури сидять у вухах дуже надійно, не випадають, але й не тиснуть. А таке, погодьтеся, вдається не всім внутрішньоканальним навушникам, навіть дорогим. І, мабуть, відзначимо, що саме CX 6.00BT, хоч вона і коштує дешевше, втім, здається, трохи краще пристосована до енергійних рухів (пробіжка, зарядка, воркаут тощо). Очевидно, саме тому, що і навушники у неї трохи менші за розмірами, ніж у HD1 Free, і сама вона важить на якісь 3 грами, але менше (14 г проти 17 г).

CX 6.00BT и HD1 Free: рассказ о двух беспроводных гарнитурах от Sennheiser

Правда, є ще один спільний для обох моделей момент: до навушників такої конструкції треба трошки звикнути. Вони бездротові. Та не такі, як, наприклад, Apple-івські AirPods, однак теж є одним з етапів реалізації ідеї "суцільної бездротовості". І сам факт того, що Sennheiser випустила відразу дві зовні майже однакові гарнітури, якраз і свідчить про те, що і HD1 Free, і CX 6.00 BT - це наступний етап розвитку нового форм-фактора для бездротових навушників і гарнітур з нашийним ободом, що його компанія доволі успішно випробувала ще на моделях Sennheiser HD1 Wireless і Sennheiser CX 7.00BT, випущених минулого року.

Взагалі ж без дротів, як бачимо, поки не обходиться, та чи варто поспішати і вдаватися у непрактичну мініатюризацію? HD1 Free та CX 6.00 BT і виглядають дуже стильно, і носяться добре, і звучать чудово. І, між іншим, знову підтверджуючи актуальність старої аксіоми, що дорожче - не завжди краще... За матеріалами SennheiserStore.com.ua