Важко уявити сучасне тваринництво і птахівництво без використання преміксів і білкових добавок різного характеру. Однак для отримання оптимального результату важливо розуміти, чим вони відрізняються один від одного і в якому випадку необхідно використовувати ту чи іншу добавку.

Серед безлічі продуктів на ринку кормів сьогодні виділяють кілька основних

Першими є власне корми. Найбільша їх кількість має рослинне походження і розділяється на об'ємні (сіно, силос, буряк, солома) і концентровані корми (зерно різних культур, макухи, шроти). Далі можна назвати корми тваринного походження (рибне борошно, м'ясна борошно, кісткове борошно), корми мікробіологічного і хімічного синтезу (дріжджі, синтетичні амінокислоти), мінеральні добавки (крейда, кухонна сіль, монокальцийфосфат, дикальцийфосфат та інше). А здесь ви можете придбати різноманітні корми та премікси.

Друга складова сучасного ринку кормів - це різноманітні функціональні компоненти, до яких відносять вітаміни, мікроелементи, пребіотики, органічні кислоти і бактерії, барвники та інше. Для вирішення тих чи інших завдань вони можуть бути представлені у вигляді комплексних сумішей.

Проміжне становище між кормами і преміксами займає ще один сегмент кормового ринку - білкові добавки (концентрати). Серед них можна виділити білкові вітамінно-мінеральні добавки (БВМД), білкові вітамінні добавки (БВД), білково-вітамінно-мінеральні концентрати (БВМК), вітамінно-мінеральні концентрати (ВМК). Їх основною функцією є компенсація дефіциту білка і певних амінокислот в раціонах тварин і птиці.

Що таке премікс

В окрему групу, відповідно до сучасної класифікації кормів, виділяють премікси. Традиційно вони є складним комплексом функціональних компонентів (в основному - мікроелементів і вітамінів). Деякі премікси можуть включати до свого складу також амінокислоти (амінокислотні премікси). Свою назву премікси отримали від об'єднання двох слів: «попередньо» і «змішувати». Змішування активних функціональних елементів преміксу виробляють на базі наповнювача (висівки, макухи, шроти та ін.). У такому випадку з'являється можливість рівномірно розподілити премікс в кормових сумішах.

У складі преміксу в наповнювач вводять мікроелементи і вітаміни, які покращують імунний захист організму, забезпечують його працездатність і високий рівень продуктивності. Додатково туди ж додають ферменти, що підвищують рівень перетравності кормів і стимулюючі обмін речовин в організмі тварин і птиці. Ароматизатори застосовують в складі преміксів для активізації кормової поведінки. Прибуток і пребіотики вводять для оптимізації життєдіяльності мікрофлори в шлунково-кишковому тракті. Антиоксиданти і консерванти забезпечують якість кормової добавки при тривалому зберіганні.