Якщо ви шукаєте приміщення для свого майбутнього закладу, це не обов’язково має бути комерційна власність. Багато цікавих пропозицій можна знайти і в системі Prozorro Продажі - електронній торговій системі, де проводяться онлайн-аукціони з продажу державної власності.

Як знайти потрібний об’єкт

Повний перелік приміщень під оренду доступний за посиланням: https://smarttender.biz/prozorro-sale/public/orenda/

Для пошуку можна використовувати додаткові фільтри: вартість лота, місцезнаходження об’єкта чи його назва тощо. Зверніть увагу, що вказана в оголошеннях вартість є стартовою і може змінитися в ході аукціону.

Як придбати право оренди приміщення

Якщо ви знайшли приміщення, яке вас зацікавило - залишається взяти участь в аукціоні щодо реалізації права його оренди. Для цього вам знадобиться виконати декілька кроків:

  1. Зареєструватися на електронному майданчику.
  2. Відкрити оголошення потрібного вам лота на цьому майданчику.
  3. Уважно прочитати вимоги організатора, ознайомитися з переліком документів, які ви маєте надати, та з ціною.
  4. Надіслати заявку на участь в аукціоні. Для цього потрібно буде завантажити в систему документи, які вимагає організатор, та вказати свою стартову ставку (вона має бути рівна чи вища за ціну в оголошенні).
  5. Взяти участь в аукціоні разом з іншими учасниками, що також зацікавлені орендувати даний об’єкт. Протягом раундів вам потрібно буде залишати без змін або підвищувати свою ставку на певну суму. Перемагає той учасник, чия ставка на кінець торгів стала найвищою.

У разі перемоги організатор підписує з вами договір оренди на обумовлених заздалегідь умовах.

Як продовжити право оренди об’єкта державної власності

1 червня було реалізовано можливість використання переважного права в аукціонах на продовження договорів оренди нерухомості Прозорро Продажі. Таким чином, якщо ви орендували об’єкт в результаті аукціону, ви маєте право продовжити свій договір оренди таким способом:

  1. Взяти участь в аукціоні щодо передачі в оренду даного об’єкта.
  2. Надати згоду на сплату орендної плати, що є рівною ціновій пропозиції учасника, який подав найвищу цінову пропозицію за лот, АБО попередню згоду на сплату орендної плати, що є рівною ціновій пропозиції учасника з наступною за величиною ціновою пропозицією.

Для цього в електронній системі був реалізований додатковий функціонал - електронна кнопка, що відображається в ході торгів.

В чому переваги оренди держмайна

Оренда державної власності має свої переваги:

  • прозорість;
  • передбачуваність;
  • нижчу ціну.

Все це робить її вигідною альтернативою оренді комерційних приміщень.