Алгоритм успадкування за заповітом https://astarta-law.com.ua/spadkuvannya-za-zapovitom/ визначений Цивільним кодексом України. Важливим моментом є дата відкриття спадщини, яка визначається за датою смерті спадкодавця, або за датою винесення судового рішення про визнання спадкодавця померлим, якщо точний момент з яких-небудь причин не був зафіксований. Місцем відкриття спадщини вважається останнє місце проживання, підтверджене відповідним документом. У разі, коли з цим виникають проблеми, за відправну точку беруть місцеперебування майна або основної його частини.


Закон встановлює шестимісячний строк з дня відкриття на вступ в спадок особами, що мають на це право. Протягом цього терміну претендент повинен звернутися до державного або приватного нотаріуса та надати пакет необхідних документів. Якщо може бути підтверджений факт постійного проживання спадкоємця зі спадкодавцем, претендент на спадщину від цієї процедури звільняється.


До кого звертатися?


У 2016 році набрали чинності зміни до Закону, відповідно до яких документи щодо успадкування за заповітом можна подавати будь-якому приватному або державному нотаріусу на території України. У сільській місцевості, де нотаріуса може не виявитися, спадщина може бути оформлена в місцевих органах самоврядування, якщо при них є працівник відповідної кваліфікації.


Пакет необхідних документів


Під час візиту до обраного нотаріуса спадкоємець повинен подати:

  • заяву;
  • завірений нотаріусом оригінал заповіту;
  • свідоцтво про смерть (або судове рішення про визнання спадкодавця померлим);
  • паспорт та довідку про присвоєння ідентифікаційного коду;
  • довідку-характеристику з БТІ на об’єкт нерухомості;
  • документи на саму нерухомість;
  • папери, що підтверджують родинний зв'язок зі спадкодавцем.


Оскільки поправки до Закону в нашій країні вносяться регулярно, рекомендується ще до початку формування пакету документів відразу звернутися до нотаріуса, щоб отримати точні вказівки щодо необхідних для оформлення паперів. Можуть знадобитися свідоцтво про народження, шлюб або розірвання шлюбу, судові постанови, документи, що підтверджують будь-які життєві явища (наприклад, факт спільного проживання).


Допомога юристів


Тема успадкування за заповітом сповнена всіляких спірних моментів. Щоб грамотно захистити свої права, ви можете скористатися знаннями та багатим досвідом фахівців юридичної компанії Астарта astarta-law.com.ua. Всі обставини вашого випадку будуть найуважнішим чином вивчені, після чого ви отримаєте рекомендації щодо подальших дій. Звертайтеся!