На автомагістралях, крім спеціально відведених місць, парковка і зупинка заборонені. Що робити, якщо відбувається поломка і машина відмовляється підкорятися? В цьому випадку ви повинні зупинитися, щоб виконувати всі міри безпеки. А що далі? Звичайно, треба евакуатор терміново закликати на допомогу.

Через інтенсивність і швидкість руху (близько 120-150 км на годину) забороняється зупиняти або паркувати транспортні засоби на автомагістралях. У цих умовах гальмування або задній хід можуть призвести до нещасного випадку зі смертельним наслідком. Однак існують випадки, коли необхідно зупинити автомобіль, наприклад, через поломку.

Дотримуючись діючих правил, ви можете зробити це безпечно. Однак дуже важливо виправити ситуацію якомога швидше. На автомагістралях, як і на всіх інших дорогах, застосовуються ті ж правила. У разі аварії або поломки якомога швидше видаліть пошкоджений транспортний засіб з дороги і розташуйте його якомога ближче до правого краю зовнішньої смуги руху (бажано, якщо можливо, на узбіччі). Потім встановіть трикутник попередження в 100 метрах позаду пошкодженого автомобіля. Наступний крок - викликайте евакуатор.

Як викликати евакуатор в разі поломки?

Ви можете звернутися за допомогою по мобільному телефону. Звичайно, ви можете і повинні зателефонувати вашому страховику, щоб викликати допомогу на дорозі. Механік, який приїде, може усунути несправність (якщо вона була невеликою) на місці або викличе евакуатор. У другому випадку це дозволить вам транспортувати пошкоджений автомобіль в найближчу автомайстерню.

Як викликати евакуатор за кордоном?

Поломки і аварії трапляються не тільки в нашій країні, а й за кордоном. Що робити, якщо ви зіткнулися з такою ситуацією за кордоном? У разі раптової події:

  • покиньте смугу руху і зупиніться якомога вправіше або на узбіччі дороги;
  • включіть аварійні вогні;
  • надіньте світловідбиваючий жилет;
  • встановіть трикутник попередження.

У разі зіткнення або поломки автомобіля, допомога може бути викликана з використанням найближчого телефону SOS. Такий пристрій розташовано на європейських автомагістралях, зазвичай на відстані декількох кілометрів один від одного. Щоб викликати допомогу, натисніть червону кнопку і зачекайте, поки співробітник Центру управління автомагістралями зареєструє дзвінок. Оператор відразу побачить, з якої колонки прийшло повідомлення, і зможе викликати найближчий поліцейський патруль. Пам'ятайте, що на автомагістралях є поліцейські пости, і ви також можете звернутися за допомогою в екстрених випадках.

Ви можете використовувати телефони SOS, зателефонувати в поліцію або викликати швидку допомогу, використовуючи свій мобільний телефон. Також варто зв'язатися зі страховиком, наприклад, для виклику допомоги на дорозі, можливого ремонту або буксирування. Залежно від вашого страхового пакету, допомога на дорозі за кордоном може бути включена або не включена в його вартість. Варто перевірити свій поліс перед поїздкою у відпустку або, наприклад, придбати додаткову страховку. Не економте на власній безпеці.