Практично жоден громадянин сьогодні не може обійтися без послуг нотаріуса – без такого фахівця не можна ні довіреність оформити, ні спадщину отримати. А нотаріально завірені копії документів мають майже ту саму вагу, що й оригінали. Тому якщо ви мешкаєте у Дрогобичі або Дрогобицькому районі, або ж там знаходиться ваша нерухомість, якісні послуги для вас зможе запропонувати дана нотаріальна контора https://нотаріус-дрогобич.укр. Розповімо детальніше, у чому полягає різниця між приватними та державними нотаріальними конторами, які послуги вони надають, як отримати безкоштовну консультацію нотаріуса та як обрати найкращого фахівця.

У чому різниця між приватними та державними нотаріальними конторами?

Згідно із законодавством, всі нотаріуси поділяються на дві категорії: приватні, тобто ті, які займаються приватною практикою і державні, тобто службовці в державних нотаріальних конторах. Обидві категорії, при вчиненні нотаріальних дій, мають рівнозначні права і відповідальність: це означає, що оформлені державним або приватним фахівцем документи мають однакову юридичну силу. При цьому, послуги фахівців платні і в приватних конторах і в державних. Вся різниця лише в тому, що посвідчення правочину шляхом звернення до приватного спеціаліста, як правило, відбувається набагато швидше, в зв’язку з величезним навантаженням останнього і відсутністю необхідного часу на уважне обслуговування кожного клієнта.

Основний перелік послуг нотаріусів

Для якісної роботи нотаріусу треба добре знати стандарти оформлення різних видів документів, правила і терміни зберігання документів, порядок реєстрації та обліку кореспонденції, організації архіву, ведення електронної бази і багато іншого.

Ще якихось п’ять років тому завірення копій займало до 70 відсотків основної роботи таких фахівців. Зараз потреба в такій кількості копій відпала. На зміну завіренню копій прийшли набагато складніші дії.

Нотаріальному посвідченню підлягають не всі угоди, пов’язані з нерухомим майном, однак, є процедури, при яких участь такого фахівця закріплена на законодавчому рівні, це:

  • угоди, які передбачають наявність часток у спільній власності;
  • угоди, які пов’язані з продажем та іншими видами відчуження нерухомості, яка належить неповнолітній особі або особі з обмеженою дієздатністю;
  • розподіл спільного майна, здобутого подружньою парою в період життя в шлюбі;
  • угоди, що стосуються розпорядження нерухомістю, отриманої під час опіки та ін.

Також нотаріусу подають заяву про відмову від спадщини або ж про її прийняття. Такий фахівець посвідчує договір купівлі-продажу квартири, договір дарування земельної ділянки або іншої нерухомості, надає консультації, в тому числі й онлайн, якщо є така потреба.