Львів став першим містом в Україні, що затвердило перелік проектів, які можуть розглядатись для реалізації на умовах державно-приватного партнерства. Відтак сьогодні мерія підписала меморандум про співпрацю з Агенцією з питань підтримки державно-приватного партнерства, аби об'єднати зусилля для реалізації проектів у галузі містобудування, транспортної, соціальної, культурної, спортивної та іншої інфраструктури.

«У нас сьогодні визначна подія. Близько тижня тому було прийняте рішення, яке передбачає, що міська рада почне цілий напрям проектів у межах державно-приватного партнерства. Цей напрям особливо важливий, адже ми, фактично, є першим містом в Україні, яке сьогодні підписало меморандум про співпрацю з Агенцією з питань підтримки ДПП. Маємо надію, що цей меморандум дасть старт реалізації низки проектів, до яких ми зможемо залучити за попередніми оцінками 10 млрд грн приватних коштів. Надіємось, що при якісній підтримці та щоденному супроводі Агенції, ми зможемо успішно реалізувати всі проекти, які поставили собі за мету», — зазначив начальник управління інвестицій та проектів Роман Старецький.

Так, співпраця з державною Агенцією з питань підтримки державно-приватного партнерства при Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства дозволить місту якісно підготувати техніко-економічні обґрунтування проєктів та забезпечувати прозорість процесу.

«Наше першочергове завдання — розглянути кожен проект, який ми затвердили рішенням виконкому. Потрібно розробити окремий план заходів за цими проектами, визначити пріоритети і домовитись про те, яким чином міські виконавчі структури, Агенція ДПП та Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства будуть діяти для того, щоб у нас вже найближчим часом з’явились готові проекти, аби ми виходили на конкурс, залучали приватних партнерів та приступили максимально швидкими темпами до реалізації. Ми розуміємо, що це непростий процес, але нам важливо зберегти його прозорість та дотриматись вимог закону. Хотів би зазначити, що хрещеною мамою нашої співпраці виступає Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, зокрема заступниця міністра Ірина Новікова, яка є львів'янкою», — зазначив бізнес-омбудсмен ЛМР Сергій Кіраль.

Посадовець також додав, що після прийняття рішення виконкому, місто вже почало отримувати ініціативи від потенційних приватних партнерів, тому перелік проектів буде постійно доповнюватись.

«Ми говоримо наразі про 11 проектів, хоча вже за останній тиждень, після прийняття рішення виконкому, до нас почали й офіційно, і неофіційно надходити додаткові пропозиції. Ми продовжуємо наголошувати, що це є не виключний перелік — він постійно буде доповнюватись.

Принципи підбору цих проектів, які базуються як на модернізації старої, так і на створенні нової транспортної інфраструктури, містобудування, облаштування спортивних комплексів, забудова території, зокрема — навпроти Головного залізничного вокзалу. Там є і культурні, й освітні структури. Цей мікс проектів був сформований на підставі, фактично, трьох принципів: наявності зацікавлених приватних партнерів, які у той чи інший період звернулись до міста з такими ініціативами, та готовність цих проектів. Є багато таких, які роками опрацьовувало управління інвестицій, а також ті, які є стратегічно важливі для міста — без них ми не бачимо себе у довго- або середньостроковій перспективі.

Ми вже домовились, що при підготовці проектів будемо керуватись підходом, що це мають бути проекти, які реалізовуватимуться швидко, котрі вже є готові, або які нескладно і недовго готувати. У цьому міксі, звичайно, також мають бути проекти, для підготовки яких потрібен не один рік. До підготовки, як правило, залучають треті сторони — фахівців та консультантів, дуже часто — і міжнародні організації, тому що кінцевий результат має бути якісним. У цих документах має бути техніко-економічне обґрунтування, відповіді на всі запитання, зокрема — про ризики, юридичні моменти, фінансові та інші", — додав Сергій Кіраль.

Так, Агенція з питань підтримки державно-приватного партнерства першочергово проаналізує проекти, затверджені виконавчим комітетом.

«Для Львова це абсолютно безкоштовна співпраця. Наша головна ціль — підвищувати інституційну спроможність, зокрема — й регіонів та міст, аби вони могли самостійно готувати такі проекти. Ми маємо на меті співробітництво, оскільки зараз співпрацюємо з фінансовими організаціями, зокрема — Світовим банком. Вони нам допомагають розвивати державно-приватне партнерство на національному рівні, а ми передаємо досвід далі, в центральні органи виконавчої влади.

Сьогодні ми розпочинаємо нашу співпрацю зі Львовом. Наразі виконком міської ради затвердив перший перелік проектів. Надалі ми досліджуватимемо, наскільки ці проекти важливі для реалізації на умовах державно-приватного партнерства. Можемо аналізувати, наскільки доцільно витрачати сили та кошти на реалізацію цих проектів, або ж наскільки доцільно скористатись іншим механізмом, наприклад — залучити кредитні кошти чи використати кошти з місцевого або ж державного бюджету", — зазначив директор Агенції з питань підтримки державно-приватного партнерства Ніко Гачечиладзе.

Додамо, що сьогодні зацікавлені у співпраці підприємці та всі охочі дізнатись більше про ДПП мали змогу приєднатись до онлайн-семінару.

«Нам дуже важливо, аби всі, зокрема й громада міста, розуміли, що таке державно-приватне партнерство, як його потрібно готувати, і які особливості та вимоги законодавства. Це дозволить нам у майбутньому швидше проходити всі погоджувальні процедури.

Є різні компанії та бізнес із різними потребами. Є компанії, які мають своє майно, вкладають у нього кошти й звертаються до міста тільки в тих випадках, коли потребують нашої підтримки чи дозволу (наприклад, містобудівних умов та обмежень). Натомість є проекти, які ми вважаємо більш пріоритетними для міста, але на реалізацію яких є недостатньо ресурсів чи спроможності. Одна справа щось збудувати, залучивши кошти з міського бюджету, а зовсім інша — обслуговувати та експлуатувати цей об'єкт. Дуже часто для цього залучають приватних партнерів. Для них це можливість інвестувати кошти в реалізацію проекту, який починає працювати й генерувати якісь прибутки. І тоді, відповідно до угоди, яка підписується, ризики та результати реалізації розподіляються. Ми говоримо про партнерство публічного й приватного, з метою реалізації важливих інфраструктурних проектів, які, в першу чергу важливі для громади міста", — відзначив бізнес-омбудсмен.

Нагадаємо, 20 липня виконавчий комітет Львівської міської ради затвердив перелік проектів, які можуть розглядатись для реалізації на умовах державно-приватного партнерства (ДПП) у Львові. Він охоплює 11 потенційних проектів державно-приватного партнерства, які передбачають як будівництво нових об'єктів, так і модернізацію існуючої комунальної інфраструктури.