активист, железная дорога, языкВідомий львівський активіст Святослав Літинський через суд зобов'язав Одеську залізницю обслуговувати пасажирів українською мовою. Про це повідомляє видання Справжня варта. 

Зазначається, що причиною для подання позову став конфлікт між мешканцем Львівщини Ярославом Поповичем та провідником потягу "Чернівці-Одеса".

"Провідник поїзда Чернівці – Одеса Денис Оськін відмовився обслуговувати мене українською мовою. Заявив, що він одесит, а Одеса, за його словами, це багатонаціональне місто. Тоді я звернувся до начальника поїзда і залишив скаргу на провідника у Книзі відгуків", – розповів виданню львів'янин, який звернувся за допомогою до активіста.

У відповідь одеські залізничники зазначили, що відповідно до ЗУ "Про засади державної мовної політики" мають право обслуговувати пасажирів російською.

Однак апеляційний суд повністю задовольнив позов та зобов`язав Одеську залізницю надавати послуги українською.

Нагадаємо, 15 травня 2019 року п'ятий президент України Петро Порошенко підписав закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Згідно закону державною мовою мають розмовляти політики, держслужбовці, викладачі та ін. Нею мають послуговуватись у публічному просторі та сфері обслуговування. Водночас, на мову приватного спілкування такі вимоги не поширюються.


Известный львовский активист Святослав Литинский через суд обязал Одесскую железную дорогу обслуживать пассажиров на украинском языке. Об этом сообщает издание Настоящий Дозор

Отмечается, что причиной для подачи иска стал конфликт между жителем Львовщины Ярославом Поповичем и проводником поезда "Черновцы-Одесса".

"Проводник поезда Черновцы - Одесса Денис Оськин отказался обслуживать меня на украинском языке. Заявил, что он одессит, а Одесса, по его словам, это многонациональный город. Тогда я обратился к начальнику поезда и оставил жалобу на проводника в Книге отзывов", - рассказал изданию львовянин, который обратился за помощью к активисту.

В ответ одесские железнодорожники отметили, что согласно ЗУ "Об основах государственной языковой политики" имеют право обслуживать пассажиров на русском.

Однако апелляционный суд полностью удовлетворил иск и обязал Одесскую железную дорогу предоставлять услуги на украинском.

Напомним, 15 мая 2019 пятый президент Украины Петр Порошенко подписал закон "Об обеспечении функционирования украинского языка как государственного". Согласно закону на государственном языке должны говорить политики, госслужащие, преподаватели и др. Ею должны пользоваться в публичном пространстве и сфере обслуживания. В то же время, на язык личного общения такие требования не распространяются.