террорист, поджог, автобус, судКолегія суддів Галицького районного суду міста Львова звільнила від відбування покарання чоловіка, який у березні цього року підпалив пасажирський автобус. Про це стало відомо з Єдиного державного реєстру судових рішень. 

Як зазначається у матеріалах вироку, завдання на підпал автобусу обвинувачений отримав від киянина, який разом з іноземцями мав на меті провокування міжнародного ускладнення у відносинах України, викликання паніки та страху з приводу відвідування України. Замовники забезпечили обвинуваченого грошима, листівками на аркуші паперу формату А4, розфарбованими чорним та червоним кольорами, засобами мобільного звязку.

22 березня 2018 року у Львові йому надали чорний поліетиленовий пакет із заздалегідь підготовленою ємністю із запалювальною речовиною, яка складалась із суміші бензину та мастила, для використання під час вчинення терористичного акту, та декілька листівок на аркушах паперу формату А4, розфарбованих чорним та червоним кольорами. Місцем вчинення терористичного акту мало бути паркування туристичних автобусів навпроти будівель під №1 на вулиці Кривоноса та під №34 на вулиці Винниченка у м. Львові. Крім того, інша особа, відносно якої матеріали виділені в окреме провадження, надав обвинуваченому автомобіль марки "ВАЗ-2105"для конспіративного пересування по місту Львову і залишення місця вчинення злочину.

23 березня 2018 року, прибувши на місце для паркування для туристичних автобусів, розташоване навпроти будівель під №1 на вулиці Кривоноса та під №34 на вулиці Винниченка у м.Львові, приблизно о 14:00, обвинувачений вилив на задню ліву пару коліс пасажирського автобуса марки Scania-Irizar запалювальну суміш та наклеїв на корпус вказаного автобуса декілька листівок на аркушах паперу формату А4, розфарбованих чорним та червоним кольорами. Після чого підпалив суміш та покинув місце вчинення злочину.

Слідство кваліфікувало його дії як терористичний акт за попередньою змовою групою осіб, тобто кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 27, ч. 2 ст. 258 КК України.

Обвинувачений уклав з прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами СБУ та державної прикордонної служби управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури Львівської області угоду, згідно з якою сторони погоджувалися на покарання у вигляді позбавлення волі строком пять років без конфіскації майна та звільнення від відбування покарання у зв'язку з щирим каяттям та тим, що обвинувачений має на утриманні двох неповнолітніх дітей.

На підставі викладеного, колегія суддів затвердила укладену угоду, призначила узгоджене сторонами угоди покарання за ч. 2 ст. 27, ч. 2 ст. 258 КК України, із застосуванням ч. 1 ст. 69 КК України, у виді позбавлення волі строком на пять років, без конфіскації майна та звільнила від призначеного покарання, якщо він протягом дворічного іспитового строку не вчинить нового злочину.


Коллегия судей Галицкого районного суда города Львова освободила от отбывания наказания человека, который в марте этого года поджег пассажирский автобус. Об этом стало известно из Единого государственного реестра судебных решений. 

Как отмечается в материалах приговора, задание на поджог автобуса обвиняемый получил от киевлянина, который вместе с иностранцами имел целью провоцирование международного осложнения в отношениях Украины, вызывание паники и страха по поводу посещения Украины. Заказчики обеспечили обвиняемого деньгами, открытками на листе бумаги формата А4, раскрашенными черным и красным цветами, средствами мобильной связи.

22 марта 2018 года во Львове ему предоставили черный полиэтиленовый пакет с заранее подготовленной емкостью с зажигательной веществом, которая состояла из смеси бензина и масла для использования при совершении террористического акта и несколько листовок на листах бумаги формата А4, раскрашенных черным и красным цветами. Местом совершения террористического акта должны были быть парковки туристических автобусов напротив зданий под №1 на улице Кривоноса и под №34 на улице Винниченко в г. Львове. Кроме того, другой челоек, в отношении которого материалы выделены в отдельное производство, предоставил обвиняемому автомобиль марки "ВАЗ-2105" для конспиративной передвижения по городу Львову и оставление места совершения преступления.

23 марта 2018 года, прибыв на место для парковки для туристических автобусов, расположенное напротив зданий под №1 на улице Кривоноса и под №34 на улице Винниченко в Львове, примерно в 14:00, обвиняемый вылил на заднюю левую пару колес пассажирского автобуса марки Scania-Irizar зажигательную смесь и наклеил на корпус указанного автобуса несколько листовок на листах бумаги формата А4, раскрашенных черным и красным цветами. После чего поджег смесь и покинул место совершения преступления.

Следствие квалифицировало его действия как террористический акт по предварительному сговору с группой лиц, то есть уголовное преступление, предусмотренное ч. 2 ст. 27 ч. 2 ст. 258 УК Украины.

Обвиняемый заключил с прокурором отдела надзора за соблюдением законов органами СБУ и Государственной пограничной службы управления надзора в уголовном производстве прокуратуры Львовской области соглашение, согласно которому стороны соглашались на наказание в виде лишения свободы сроком пять лет без конфискации имущества и освобождение от отбывания наказания в свя связи с искренним раскаянием и тем, что обвиняемый имеет на иждивении двух несовершеннолетних детей.

На основании изложенного, коллегия судей утвердила заключенное соглашение, назначила согласованное сторонами соглашения наказание по ч. 2 ст. 27 ч. 2 ст. 258 УК Украины, с применением ч. 1 ст. 69 УК Украины, в виде лишения свободы сроком на пять лет, без конфискации имущества и освободила от наказания, если он в течение двухлетнего испытательного срока не совершит нового преступления.