На Львівщині дотацію в сумі 8,9 мільйонів гривень отримали 1047 пасічників за наявні 44,6 тисяч бджолосімей.

Одним із пасічників, що отримав дотаційну підтримку є Іван Доскоч. На своїй пасіці, що розташована у Бродівському районі, чоловік утримує 150 бджолосімей.  Займається  маткарством, селекцією медоносних бджіл та апітерапією.

“Бджільництвом займаюсь близько 40 років. Ця справа приносить неабияке задоволення, але й вимагає копіткої праці. Те, що держава звернула увагу на пасічників  - дуже важливо. Відповідно до державної програми я отримав 30 тисяч гривень. За ці кошти зможу частково забезпечити кормами бджіл”, - розповів Іван Доскоч.

Чоловік реалізує продукцію по всій Україні,  а також за кордон. Вартість літра меду гуртом -150 гривень.

“На жаль, великою проблемою  для нас – є масова загибель бджіл. Поля обробляють засобами захисту рослин і бджоли гинуть. Окрім того,  через загальне кліматичне потепління бджіл стає менше.  А також бджоли гинуть через хвороби. Дуже важливо, щоб на державному рівні приділяли увагу не лише дотації, але й навчанню пасічників. Щоб ми знали, як лікувати бджіл”, - зазначив пасічник.

Дотацію пасічникам за наявні бджолосім’ї нарахували в сумі 200 гривень за одну бджолосім'ю, максимальний розмір дотації становив 60 000 гривень одному отримувачу.

«Дотація для пасічників з державного бюджету у 2020 році виплачувалась вперше. Виплата дотації за наявні бджолосім’ї суттєво вплинула на кількість офіційно зареєстрованих пасік. Так, за 2020 рік 1258 пасічників офіційно зареєстрували свої пасіки та отримали ветеринарно-санітарні паспорти. З них 1108 - внесені до реєстру операторів потужностей з виробництва продукції бджільництва”, -   зазначив заступник голови Львівської ОДА Юрій Бучко.

За його словами, реєстрація пасіки гарантує її щорічне ветеринарне обстеження, виробництво якісної продукції, а також захищає пасічника у разі отруєння бджіл.