операция Висла, Львов, мероприятияСьогодні у Львові відбудуться заходи з нагоди 70-ї річниці операції “Вісла” – масової депортації українців. Про це повідомляє прес-служба Львівської обласної ради.

Операція "Вісла" — етнічна чистка, здійснена у 1947 році (початок – 29 березня) за рішенням партійного і державного керівництва СРСР, ПНР та ЧСР. Полягала у примусовій, з використанням військ (СРСР, ПНР, ЧСР), депортації українців з їхніх етнічних територій, – Лемківщини, Надсяння, Підляшшя і Холмщини, – на території у західній та північній частині польської держави, що до 1945 року належали Німеччині, так звані “повернені території”.

Територія, з якої були виселені українці, охоплювала 19 500 квадратних кілометрів.

Сьогодні відбудеться вшанування жертв депортації:

  • – з 13:00-13:30– покладання квітів до каменю на місці встановлення майбутнього пам’ятника жертвам депортацій українців у ХХ столітті по вул. Мушака;
  • – з 20:30-21:05– проведення акції “Свіча пам’яті” на майдані перед пам’ятником Т. Шевченку на пр. Свободи, хвилина мовчання за жертвами депортаційної акції “Вісла”, спільна молитва учасників акції.

Сегодня во Львове состоятся мероприятия по случаю 70-й годовщины операции "Висла" - массовой депортации украинцев. Об этом сообщает пресс-служба Львовского областного совета.

Операция "Висла" - этническая чистка, осуществленная в 1947 году (начало - 29 марта) по решению партийного и государственного руководства СССР, ПНР и ЧСР. Заключалась в принудительной, с использованием войск (СССР, ПНР, ЧСР), депортации украинцев с их этнических территорий - Лемковщины, Надсяння, Подляшье и Холмщины - на территории в западной и северной части польского государства, которые до 1945 года принадлежали Германии, так называемые "возвращенные территории".

Территория, с которой были выселены украинцы, охватывала 19 500 квадратных километров.

Сегодня состоится чествование жертв депортации:

  • - с 13: 00-13: 30- возложение цветов к камню на месте установки будущего памятника жертвам депортаций украинского в ХХ веке по ул. Мушака;
  • - с 20: 30-21: 05- проведения акции "Свеча памяти" на площади перед памятником Т.Шевченко на пр.Свободи, минута молчания по жертвам депортационного акции "Висла", совместная молитва участников акции.