Про епідситуацію на Львівщині йшлося сьогодні, 27 жовтня, під час брифінгу у Львівській ОДА. Як розповів керівник департаменту охорони здоров’я Орест Чемерис епідситуація упродовж останніх днів на Львівщині погіршується. Про це, за його словами, свідчить, як кількість госпіталізованих хворих та щоденно підтверджених випадків інфікування.

«За вчорашню добу проведено понад 1400 тестувань методом ПЛР. Підтверджено 478 випадків. Окрім того, всіма закладами охорони здоров’я проведено понад півтори тисячі тестувань методом ІФА»,-  зазначив директор департаменту охорони здоров’я.

Також він пояснив, що відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України лабораторне обстеження на COVID-19 з використанням методу ПЛР в обов’язковому порядку проводять низці категорій пацієнтів.

«Це пацієнти, які відповідають визначенню підозрілого, ймовірного випадку захворювання на COVID-19, з ознаками ГРВІ, вірусної пневмонії. Також це пацієнти в яких діагностована пневмонія. Окрім цього – особи, які мали контакт із підтвердженим ПЛР-методом випадком»,-  зазначив Орест Чемерис.

Окрім цього, відповідно до стандартів медичної допомоги «КОРОНАВІРУСНА ХВОРОБА (COVID-19)» обов’язковий ПЛР-тест проводять особам, у яких при проведенні дослідження методом ІФА або ІХЛА виявлено Ig A, IgМ, IgG та/або сумарні IgМ, IgG.

Нагадаємо, що матеріал для дослідження ПЛР-тестувань відбирають медичні працівники, або представники мобільних медичних бригад з проведення заборів зразків біологічних матеріалів від пацієнтів з підозрою на коронавірусну хворобу (COVID-19), які одягнені в засоби індивідуального захисту.  Перед відбором мазків із носа та зіва медичний працівник, з метою недопущення інфікування, має послідовно зробити наступні кроки: провести гігієнічну обробку рук спиртовмісним антисептиком, одягнути засоби індивідуального захисту (халат захисний від інфекційних агентів, медична (хірургічна) маска, захисні окуляри/щиток, рукавички нітрилові без тальку).

Максимальний термін зберігання та транспортування зразків назофарингеальних зразків при температурі + 4°C складає не більше 24 - 72 год. При неможливості направити зразки протягом 48–72 годин слід заморозити їх при температурі –70°C або нижче. В ідеальному випадку всі мазки з дихальних шляхів, належить транспортувати в лабораторію протягом 24-48 годин з моменту взяття. Однак, якщо це неможливо, їх слід заморозити при температурі -70°C. Кількість циклів заморожування-розморожування має бути мінімальним, оскільки це може зруйнувати вірус у зразку.