гетман, Выговский, праздникНа Жидачівщині Гніздичівська ОТГ ініціювала проведення козацького свята з нагоди 360-річчя обрання Івана Виговського Гетьманом України. Про це повідомляє прес-служба Жидачівської райдержадміністрації.

360 років тому, 26 липня 1657 року, на Чигиринській раді новим Гетьманом України, до часу повноліття Юрія Хмельницького, було обрано Івана Виговського. Життя і діяльність цього визначного державного і політичного діяча тісно пов’язані із Жидачівщиною.

За інформацією керівництва Гніздичівської ОТГ, 6 серпня 2017 року у с. Руда Жидачівського району, на місці колишнього родового маєтку Гетьмана України Івана Виговського, відбудеться козацьке свято "Козацька слава живе у нащадках”.

Зазначимо, що за свідченнями багатьох історичних джерел, могила Гетьмана України Івана Виговського знаходилась в монастирі біля Руди-Гніздичівської в підземеллях Христовоздвиженської церви. Є також версії про поховання І. Виговського в с. Руда або ж в Новому Селі, де він мав замок, чи в Облазницькій церкі св. Євстахія, яку він не раз навідував.


На Жидачевщине Гнездычевская громада инициировала проведение казацкого праздника по случаю 360-летия избрания Ивана Выговского гетманом Украины. Об этом сообщает пресс-служба Жидачевской райгосадминистрации.

360 лет назад, 26 июля 1657, на Чигиринской раде новым гетманом Украины, до совершеннолетия Юрия Хмельницкого, был избран Иван Выговский. Жизнь и деятельность этого выдающегося государственного и политического деятеля тесно связаны с Жидачевщиной.

По информации руководства Гнездычевской громады, 6 августа 2017 года в с. Руда Жидачевского района, на месте бывшего родового имения Гетмана Украины Ивана Выговского, состоится казацкий праздник "Казацкая слава живет в потомках".

Отметим, что по свидетельствам многих исторических источников, могила Гетмана Украины Ивана Выговского находилась в монастыре у Руды-Гнездычевская в подземельях Христовоздвиженской церви. Есть также версии о захоронении Выговского в с. Руда или в Новом Селе, где он имел замок, или в Облазницкой церкви Св. Евстахия, которую он не раз посещал.