издевательство, ребенок, отец, суд

Пустомитівський районний суд Львівської області присудив сплатити 50 тисяч гривень дитині за знущання. Про це стало відомо з Єдиного державного реєстру судових рішень. 

Як зазначається у матеріалах справи, обвинувачений працює на посаді директора Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕРМЦ "Falko ltd". З дружиною був розлучений, однак проживав спільно з нею та спільною неповнолітньою донькою. Протягом кількох років він тримав дружину та доньку у постійній напрузі. Дівчинка не одноразово збігала з  дому, коли він починав сварку та ображав її та матір, переховувалася у лісі, у класного керівника або у підсобних приміщеннях. Окрім того, він примушував її оперувати домашніх тварин, бажаючи, аби вона стала ветеринаром.

Внаслідок дій батька у доньки почали виникати думки про самогубство. Вона двічі проходила лікування у Комунальному закладі Львівської обласної ради "Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр" Медико-соціальний центр "Діалог", де відвідувала психолога і психіатра, також до неї застосовувалось медикаментозне лікування. Постійний психологічний тиск та приниження зі сторони батька призвів до виникнення у його доньки змішаного тривожно-депресивного розладу та специфічної ізольованої фобії (боязні батька). Експерти ознакували цю психотравму як середнього ступеня тяжкості по ознаці тривалого розладу здоров'я, тобто такою, що спричинила дівчинці тяжкі наслідки.

В судовому засіданні обвинувачений свою винуватість у вчиненому не визнав та пояснив, що відносини між ним і неповнолітньою донькою припинились після його погіршення стосунків з дружиною із-за спору щодо належності майна, а саме будинковолодіння. До цього часу відносини з донькою були ідеальними, вона допомагала йому у роботі, що пов'язана з вирощуванням та утриманням тварин, яка їй подобалась. З наведених підстав заявлений до нього цивільний позов не визнав та просив його виправдати.

Незважаючи на заперечення своєї винуватості обвинуваченим, суд встановив його винність за ст.166 КК України за показаннями потерпілих та свідків – лікарів, психологів та навіть рідного брата обвинувачуваного.

Обираючи обвинуваченому міру покарання, суд враховував, що він знаходиться на психіатричному обліку з діагнозом хронічне психічне захворювання, шизофренія, параноїдна форма, та неодноразово перебував на стаціонарному лікуванні, однак згідно висновку судово-психіатричного експерта №194 від 09.04.2014 р. в період інкримінованих йому дій і на момент огляду психічним захворюванням не страждав та не страждає, міг і може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Тому чоловіку обрано покарання в межах санкції ст.166 КК України у виді двох років обмеження волі, оскільки його виправлення є неможливим без ізоляції від суспільства. Однак, оскільки злочин вчинений у 2012-2013 роках, і з цього часу минуло п'ять років, обвинуваченого звільнили від призначеного йому покарання згідно вимог. Проте він повинен компенсувати заподіяну моральну шкоду потерпілій в розмірі 50 тис грн.


Пустомытовский районный суд Львовской области приговорил заплатить 50 000 гривен ребенку за издевательства. Об этом стало известно из Единого государственного реестра судебных решений. 

Как отмечается в материалах дела, обвиняемый работает в должности директора Общества с ограниченной ответственностью "ЕРМЦ" Falko ltd ". С женой был разведен, однако проживал вместе с ним и совместной несовершеннолетней дочерью. В течение нескольких лет он держал жену и дочь в постоянном напряжении. Девочка неоднократно сбегала из дома, когда он начинал ссору и оскорблял ее и мать, скрывалась в лесу, у классного руководителя или в подсобных помещениях. Кроме того, он заставлял ее оперировать домашних животных, желая, чтобы она стала ветеринаром.

В результате действий отца у дочери начали возникать мысли о самоубийстве. Она дважды проходила лечение в коммунальном учреждении Львовского областного совета "Западноукраинский специализированный детский медицинский центр "Медико-социальный центр"Диалог", где посещала психолога и психиатра, также к ней применялось медикаментозное лечение. Постоянное психологическое давление и унижение со стороны отца привело к возникновению у его дочери смешанного тревожно-депрессивного расстройства и специфической изолированной фобии (боязни отца). Эксперты определили эту психотравму как средней степени тяжести по признаку длительного расстройства здоровья, то есть такой, которая повлекла девочке тяжкие последствия.

В судебном заседании обвиняемый свою виновность в содеянном не признал и пояснил, что отношения между ним и несовершеннолетней дочерью прекратились после его ухудшения отношений с женой из-за спора о принадлежности имущества, а именно домовладения. До этого времени отношения с дочерью были идеальными, она помогала ему в работе, связанной с выращиванием и содержанием животных, которая ей нравилась. На приведенных основаниях заявленный к нему гражданский иск не признал и просил его оправдать.

Несмотря на возражения своей виновности обвиняемым, суд установил его виновность по ст.166 УК Украины по показаниям потерпевших и свидетелей - врачей, психологов и даже родного брата обвиняемого.

Выбирая обвиняемому меру наказания, суд учитывал, что он находится на психиатрическом учете с диагнозом хроническое психическое заболевание, шизофрения, параноидная форма, и неоднократно находился на стационарном лечении. Однако согласно заключению судебно-психиатрического эксперта №194 от 09.04.2014 г. в период инкриминируемых ему действий и на момент осмотра психическим заболеванием не страдал и не страдает, мог и может осознавать значение своих действий и руководить ими.

Поэтому мужчине избрано наказание в пределах санкции ст.166 УК Украины в виде двух лет ограничения свободы, поскольку его исправление невозможно без изоляции от общества. Однако, поскольку преступление совершено в 2012-2013 годах, и с тех пор прошло пять лет, обвиняемого освободили от назначенного ему наказания в соответствии с требованиями. Однако он должен компенсировать причиненный моральный вред потерпевшей в размере 50 тыс грн.