Сьогодні у Львові стартував триденний VIII Lviv Media Forum 2021. Це головна медійна подія Центрально-Східної Європи, яка цього року об’єднує близько 1000 журналістів, медіаекспертів та діджитал-фахівців з усього світу. Зокрема, на відкриття заходу завітав міський голова Львова Андрій Садовий.

«Що робить журналістику справжньою? – людина, журналіст. Я у своєму житті пам’ятаю десятки влучних статей, і десятки влучних дискусій – це запам’ятовується на усе життя.

Сьогодні, коли ми всі живемо в часи соціальних мереж, дуже легко лягти на хвилю і чекати, що вона кудись тебе занесе. Але я пропоную, якщо ми хочемо мати справжню журналістику, робити хвилю. Кожен з вас має таку можливість, не зважаючи ні на що.

Я думаю, що і політики, і журналісти мають спільні спокуси. З одного боку, ти можеш обрати славу, з іншого боку – гроші. Якщо політик чи журналіст обирає гроші, на цьому його кар’єра завершується. Я пропоную вам битись до останнього, бути максимально чесними самими з собою, залазити в середину і ніколи не боятись. Кожен відомий журналіст, який прожив довге життя, вам розкаже: якщо ти голим нервом відчуваєш несправедливість, і ти твердий до проблеми, але м’який до людини, тебе опоненти будуть завжди поважати. Треба мати твердість в собі, любити людей і бути твердим до тих явищ, які є сьогодні – корупції, хамства. Я цього вам бажаю. Майте мудрість в собі, ніколи не бійтеся і завжди йдіть вперед. Вас завжди всі будуть підтримувати, тому що завжди є велика кількість класних людей, які потребують вас, а я переконаний, що до Львова на форум приїжджають найкращі журналісти.

Бажаю вам всім добра, мудрих дискусій та цікавих думок. Ви знаєте, що Львів – це енергетична столиця, яка заряджає. Тут народжуються геніальні ідеї, і ви зможете взяти участь у їх творенні.

Коли приїжджає тисячі креативних акул пера, і вони тут між собою дебатують, тут народжуються нові ідеї – це круто. Сьогодні, як ніколи, потрібна справжня журналістика», - зазначив мер Львова.

Організатори форуму зазначають, цьогоріч за підтримки Українського культурного фонду переглянути перший день можна буде онлайн. Він транслюється наживо на YouTube-каналі та Facebook-сторінці LMF.

У наступні дні також виступлять репортерка, головна редакторка онлайн-журналу Reporters, співзасновниця The Ukrainians Марічка Паплаускайте; один із найвпливовіших блогерів Польщі, засновник Outriders Якуб Гурніцькі; журналіст, правозахисник, заступник генерального директора Українського інституту та співзасновник ініціативи «Крим SOS» Алім Алієв; Корін Оснос з New York Magazine; Вільям Девіс з New York Times; режисерка, незалежна журналістка та номінантка на «Еммі» Дженіфер Крендалл. Програма форуму опублікована на сайті.

Фокусна тема LMF 2021 – Real journalism matters [stiil] – справжня журналістика має значення [досі]. «Якісні медіа — це середовища, в яких діє демократія і свобода і які водночас її захищають і відтворюють. Вони гуртують агентів конструктивних змін, підсилюють їхній голос, кристалізують позиції», – кажуть організатори.

Львівський медіафорум – це екосистема людей, організацій та проектів, яка розробляє комплексні рішення для медіа та популяризує найкращі світові медіапрактики в Україні. Форум працює над тим, щоб українські ЗМІ стали «здоровими» – глобальними, професійними, етичними та спроможними.