паротит, свинка, статистикаЗа 6 місяців 2019 року у Львівській області зареєстровано 49 випадків епідемічного паротиту (інтенсивний показник 1,95), проти 4 випадків за 6 місяців 2018 року, збільшення на 45 випадків. Про це повідомляє Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України.

Найбільша захворюваність у віковій  групі 10-14 років – 27 випадків, що становить 61,4%. Кожен п’ятий з числа захворілих не щеплений проти даного захворювання.

Захворюваність в основному носить спорадичний характер. Зростання Захворюваність  реєструвалась на 6 адмінтериторіях: Дрогобицькому, Яворівському районах  та в містах Дрогобич, Борислав, Стрий, Львів.

Виконання обсягів профщеплень проти кору, паротиту, краснухи у Львівській області за І півріччя 2019 року – КПК-1 1 рік - 36,7%, КПК-2 6 років – 43,3%.

Довідка SQ. Епідемі́чний пароти́т ( народне - свинка, завушниця) - гостре висококонтагіозне інфекційне захворювання, яке характеризується гарячкою, загальною інтоксикацією, ураженням слинних залоз, переважно привушних, а також нерідко ураженням інших залозистих органів і нервової системи. Збудник -  вірус паротиту, потрапляючи до організму, завжди затримується в слинних залозах (навіть якщо не викликає їхнього запалення) і з дрібними крапельками слини потрапляє в повітря. А потрапляючи через слизові оболонки рота і верхніх дихальних шляхів у кров, вірус здатний довго циркулювати в її руслі і викликати запалення інших залозистих органів - найчастіше підшлункової залози (панкреатит) і яєчок у хлопчиків (орхіт).


За 6 месяцев 2019 во Львовской области зарегистрировано 49 случаев эпидемического паротита (интенсивный показатель 1,95), против 4 случаев за 6 месяцев 2018 года, увеличение на 45 случаев. Об этом сообщает Львовский областной лабораторный центр МОЗ Украины.

Наибольшая заболеваемость в возрастной группе 10-14 лет - 27 случаев, составляет 61,4%. Каждый пятый из числа заболевших не привит против данного заболевания.

Заболеваемость в основном носит спорадический характер. Рост заболеваемость регистрировался на 6 админтерриториях: Дрогобычском, Яворовском районах и в городах Дрогобич, Борислав, Стрый, Львов.

Выполнение объемов профпрививок против кори, паротита, краснухи во Львовской области за I полугодие 2019 года - КПК-1 1 год - 36,7%, КПК-2 6 лет - 43,3%.

Справка SQ. Эпидемический паротит (народное - свинка, заушница) - острое высококонтагиозное инфекционное заболевание, характеризующееся лихорадкой, общей интоксикацией, поражением слюнных желез, преимущественно околоушных, а также нередко поражением других железистых органов и нервной системы. Возбудитель - вирус паротита, попадая в организм, всегда задерживается в слюнных железах (даже если не вызывает их воспаление) и с мелкими капельками слюны попадает в воздух. А попадая через слизистые оболочки рта и верхних дыхательных путей в кровь, вирус способен долго циркулировать в ее русле и вызвать воспаление других железистых органов - чаще всего поджелудочной железы (панкреатит) и яичек у мальчиков (орхит).